»Gremo mi po svoje!«

ZDUS z novim projektom Dnevi medgeneracijskega sožitja

Zdaj gre pa zares! Izstopili smo iz vlaka na katerega smo sedli, čeprav sploh nismo vedeli kam nas bo pripeljal. Pač, sedli smo nanj zato, ker so nas prepričevali, da nam bo v družbi enakih prijetno, in da se bomo imeli »fletn,« kot bi rekli na gorenjskem.

ZDUS je v preteklih letih sodelovala v številnih projektih, programih in pobudah, ki imajo medgeneracijski pridih. Kot največja reprezentativna organizacija starejših oseb je v slovenskem in evropskem prostoru med partnerji prepoznana kot velika talilnica znanja, potenciala in bogatih izkušenj, ki jih v projektnem sodelovanju z drugimi uspešno udejanja. Čas je za novo poglavje. »Gremo mi po svoje!« Minuli teden je na sedežu ZDUS potekala prva seja Delovne skupine za pripravo programske zasnove projekta, ki smo ga poimenovali Dnevi medgeneracijskega sožitja.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik je prisotne poimensko seznanil z imenovanjem v delovno skupino, ter predstavil člane delovnih skupin in njihove reference. Poudaril je, da so odločitvi za odstop od neposrednega sodelovanja na Festivalu za tretje življenjsko obdobje in nastop z lastnim dogodkom botrovali številni razlogi zadnjih let sodelovanj na festivalu, od vpliva na vsebine in sam program, do tega, da nismo dobili vpogleda v finančna poročila. Poudaril je tudi logistični vidik za starejše (tri etaže dogodkov do (pre)dragih parkirišč v podzemni garaži). Pred vložitvijo predloga Upravnemu odboru ZDUS, je za mnenje povprašal še župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki je Dnevom medgeneracijskega sožitja dal polno podporo. Prisotne je seznanil, da je opravil tudi ločen pogovor s predsednikom MeKoS, v katero so vključene Mladinski svet Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije. Predsednik Tin Kampl mu je dejal, da bo odgovor o sodelovanju prejel po razpravi, koordinacijskih teles in po neuradnih informacijah je MeKoS enoglasno pristopil k projektu. ZDUS torej stopa v novo prireditev v vlogi pobudnika in organizatorja. Vzpostavljamo prvi osrednji povezovalni dogodek, saj želimo skupaj udejanjiti poslanstvo, ki ga vidimo v izmenjavi mnenj, stališč, idej, znanj in izkušenj med generacijami, in uresničiti vizijo: slediti demografskim spremembam z

medsebojnim povezovanjem, zagotavljanjem in ohranitvijo visokih družbenih norm in izboljšanju položaja vseh generacij v Republiki Sloveniji.

 Čas je za novo poglavje.
»Gremo mi po svoje!«

Minuli teden je na sedežu ZDUS potekala prva seja Delovne skupine za pripravo programske zasnove projekta, ki smo ga poimenovali Dnevi medgeneracijskega sožitja.  
Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo zato v ospredje postavili aktualno, perečo strokovno temo, ki zadeva vse generacije, to je Trg dela in upokojevanje. Celostno bomo zajeli problematiko od vstopa mladih na trg dela, prekarnega dela, do potrebnega mentorstva starejših delavcev mlajšim, spregovorili bomo o starejših delavcih in odličnih primerih predupokojitvenih aktivnostih, srebrni ekonomiji, potrebnih spremembah pokojninskega sistema in nujnosti vzpostavitve demografskega sklada. Dnevi medgeneracijskega sožitja bodo kot tridnevni dogodek potekali od leta 2019 dalje. Strokovni program aktualne teme v tekočem letu bomo tematsko in vsebinsko pospremili z bogatimi kulturnimi in izobraževalnimi programi, ki bodo ustrezali imenu in poslanstvu dogodka. Seveda pa ne bo umanjkala tudi sejemska razstava, ki bo stičišče predstavitev različnih medgeneracijskih programov ter ponudb in storitev za vse generacije. Vabljeni torej, da se nam pridružite na naših dnevih, da skupaj postanemo vodilni glas medgeneracijskega dialoga in sožitja v državi.

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani bo medgeneracijsko stičišče

idej, pobud in priložnosti za vse generacije med 14. in 16. majem 2019.

 Organizacijski odbor projekta Dnevi medgeneracijskega sožitja.

http://www.zdus-zveza.si/docs/Obvestilo_Odstop%20od%20sodelovanja%20na%20F3%C5%BDO%20in%20org_%20samostojnega%20festivala.pdf

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1603233

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe