Za starostno enakost

Slovenija je na globalni ravni med najglasnejšimi zagovornicami sprejetja konvencije OZN o pravicah starejših

Delo, 02. oktober 2019

Ljubljana – Čez dobrih deset let se bo delež starejše populacije (stare več kot 60 let) povečal za slabih 50 odstotkov. Zdaj jih je 962 milijonov, leta 2030 jih bo že 1,4 milijarde. Zato je tudi ob mednarodnem dnevu starejših treba poudariti in se zavedati, da je nujno treba izboljšati položaj in preprečevati nadaljnje širjenje diskriminacije starejših, so opozorili v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Na generalni skupščini OZN letos sledijo temi Potovanje v starostne enakosti, s katero opozarjajo na starostno neenakost in na to, da se je treba temu upreti ter se spopasti s staromrzništvom.

Na ZDUS pričakujejo povračilo izrednega usklajevanja pokojnin, in to v višini 7,2 odstotka iz naslova neusklajenih pokojnin od leta 2010 do 2016, so poudarili na novinarski konferenci predsednik ZDUS Janez Sušnik, Vera Pečnik, podpredsednica ZDUS in Tomaž Banovec, član strokovnega sveta ZDUS. Foto: Silva Čeh

Nujne so spremembe na socialnem, zdravstvenem, zaposlovalnem, kulturnem in izobraževalnem področju, je poudaril predsednik ZDUS Janez Sušnik. Seveda tudi zato, da se bodo družba in odločevalci zavedali težav starejših, na katere seveda tudi v ZDUS opozarjajo in zahtevajo rešitve. Če je bila pred več kot 70 leti pri OZN sprejeta splošna deklaracija o človekovih pravicah, si ZDUS zdaj prizadeva (pri tem sodeluje s sektorjem za človekove pravice na ministrstvu za zunanje zadeve), da bi starejši dobili svoj mednarodnim instrument – konvencijo OZN o pravicah starejših oseb. Tako bi lahko vzpostavili mehanizme zaščite in uveljavljali pravice v starosti. Slovenija je na globalni ravni med najglasnejšimi zagovornicami sprejetja te konvencije.

ZDUS: Zahtevajo odpravo anomalij pri varstvenem dodatku, pozivajo vlado, naj spoštuje sistemski zakon ZPIZ 2 in izplača letni dodatek vsem, v skupnem znesku 178 milijonov evrov in ne le v višini 145 milijonov, kot se kaže zdaj.

Na novinarski konferenci so v ZDUS izpostavili kar nekaj zahtev, ki so jih pred dobrim tednom poslali vladi, poslankam in poslancem ter političnim strankam. Zahtevajo odpravo anomalij pri varstvenem dodatku, pozivajo vlado, naj spoštuje sistemski zakon ZPIZ 2 in izplača letni dodatek vsem, v skupnem znesku 178 milijonov evrov in ne le v višini 145 milijonov, kot se kaže zdaj. Za zdaj, je poudaril Sušnik, odločevalci ne spoštujejo zakona. Zahtevajo tudi izredno uskladitev za letošnje leto že ta mesec in ne šele decembra. Po Sušnikovih besedah gre za dobrih 7,2 milijona evrov za 620.000 upokojencev. Pričakujejo tudi povračilo izrednega usklajevanja pokojnin, in to v višini 7,2 odstotka iz naslova neusklajenih pokojnin od leta 2010 do 2016. Predlagajo tudi uvedbo upokojenskega evra, s katerim bi lahko na državni ravni sistemsko financirali delovanje upokojenskih in invalidskih organizacij, potem ko je zdaj problematizirano tovrstno financiranje, ki ga ni pokrival zakon, ampak dogovor.

Vera Pečnik, podpredsednica ZDUS, je izpostavila velik pomen slovenskega projekta Starejši za starejše, ki poteka od leta 2004 in v katerem deluje več kot 3500 prostovoljk in prostovoljcev (upokojenih). Ti po vsej državi obiskujejo ljudi, stare več kot 69 let. Čeprav se na terenu srečujejo z velikimi težavami starejših in njihovimi potrebami za dostojno življenje, niso bili povabljeni k nastajanju zakona o dolgotrajni oskrbi.

Tomaž Banovec, član strokovnega sveta ZDUS, je opozoril zlasti na bivalne težave starejših, na razne projekte, ki so se jih vlade lotevale, še vedno pa ni bilo uresničeno nič realnega.

Silva Čeh

FOTO: Težko je v naši domovini biti star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1600831

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe