IZLET NA KOČEVSKO IN V GOTENICO

V torek, 7. aprila 2015 je bil za člane DU Litija organiziran izlet na Kočevsko in ogled nekdanjega zaprtega območja Gotenica. Namen izleta je bil, da spoznamo ta del Slovenije, ki je še sedaj za marsikoga neznan svet tam na robu Slovenije, ko večina ljudi pomisli na neizmerne gozdove, na medveda ali risa, ali pa na neprijetna in skrita dogajanja po drugi svetovni vojni na tem področju.
                                                                                                                                                Iz Litije smo se peljali mimo Ljubljane in Turjaka do Malih Lašč, kjer smo se ustavili za jutranjo kavico. Pot smo nadaljevali mimo Ribnice do Dolenje vasi, kjer nas je čakal lokalni vodnik. Izkazal se je kot dober poznavalec teh krajev in nam povedal marsikatero podrobnost, ki nam še ni bila znana. Pripeljali smo se do Gotenice in po ureditvi vseh formalnosti vstopili v vas. Tu nas je sprejel njihov vodnik. Gotenica je sedaj vadbeni center slovenske policije. Leta 1950 so tu začeli graditi podzemno zaklonišče za slovensko politično vodstvo in vlado. Delavci, ki so bili tam zaposleni, so morali pod zaprisego molčati o tem zaklonišču. Tako je bila Gotenica skoraj pol stoletja skrivnostno središče zaprtega območja in vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja nedostopna javnosti. V učilnici smo si ogledali film o podzemnem zaklonišču in o usposabljanju policije v vadbenem centru.

Po ogledu Gotenice smo se peljali skozi Kočevsko Reko in mimo Štalcerjev do kočevske vasice Črni Potok, kjer so pri obnavljanju cerkve odkrili na steni čudovito fresko sv. Treh kraljev.  Zadnji postanek je bil v Kočevju, nekdanjem središču Kočevskih Nemcev ali Kočevarjev, ki so na tem območju živeli več kot 600 let, od naselitve okoli leta 1330, ko so jih tja preselili iz Koroške zaradi njihovega upora proti fevdalcem, pa vse do druge svetovne vojne, ko so jih izselili. Kočevarji so na območju Kočevske ustanovili 177 naselij. Po izselitvi je bila večina teh vasi porušenih, ali pa so propadle in so sedaj zaraščene. Od 123 cerkva jih je ostalo samo še 28. Skozi mesto smo se zapeljali z avtobusom, vodnik pa nam je kazal posamezne pomembne objekte in pripovedoval o njihovih lastnikih in stanovalcih. Ogledali smo si tudi cerkev sv. Jerneja, kjer je nad oltarjem zanimiv baldahin, v prostoru za vernike pa vojvodska klop. V Pokrajinskem muzeju Kočevje so nam prikazali še več podrobnosti o Kočevarjih in njihovem eksodusu. Iz mesta smo v daljavi videli hrib Fridrihštajn, kjer so na višini 970 m razvaline istoimenskega gradu, ki je bil priča veliki ljubezni med Friderikom II Celjskim in Veroniko Deseniško. Že malo utrujeni smo se napotili v restavracijo Jezero, kjer so nas postregli s kosilom.   
Vračali smo se preko Žužemberka in Bogenšperka. Med vožnjo smo izvedi nagradni kviz na temo Kočevska. V nadaljnjem pogovoru se je večina strinjala, da to ni bil samo izlet, ampak kar strokovna ekskurzija.
Soroden članek našega sopotnika na tem izletu si lahko ogledate na spletni strani  
http://www.seniorji.info/IZLETI_IN_SPORT_Gotenica,_Crni_Potok_in_Kocevje


Tekst: Alojz Kavčič  
Fotografije: Boris Erman

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe