IZLET NA POLZELO

V sredo 12. avgusta 2015 smo se člani DU Litija v organizaciji Izletniške sekcije odpeljali na izlet na Polzelo. Bil je vroč avgustovski dan, a smo se kljub vročini imeli lepo in prijetno družili.

Polzela je staro mesto, saj je bil ta kraj poseljen že v času Rimljanov. Poseben pečat ji daje grad Komenda, ki leži na vzpetini sredi mesta. Ta zgradba je bila skoraj pol tisočletja v lasti malteških vitezov. V tem času se je grad iz prvotnega imena Heilenstein preimenoval v Komendo in to po komendatorju, kar je bil pri malteških vitezih naziv za upravitelja gradu in grajskih posestev. V Sloveniji so bile tri postojanke s posestvi malteškega viteškega reda in sicer v Komendi na Gorenjskem, v Melju pri Mariboru in na Polzeli. Grad na Polzeli je bil leta 2011 popolnoma obnovljen in imajo sedaj v njem prostore Zavod za kulturo, turizem in šport Polzela, občinska knjižnica in glasbena šola. V njem so tudi gostinski prostori.

Ko smo prispeli na Polzelo, smo se ustavili pri župnijski cerkvi sv. Marjete, kjer nas je pozdravila lokalna vodnica, ki je bila potem naša gostiteljica in vodnica pri ogledih znamenitosti na Polzeli. Župnijsko cerkev so večkrat prezidavali, ker je postajala premajhna za rastočo župnijo. V cerkvi so v stekleni vitrini relikvije sv. Teodorja, ki so jih prenesli iz cerkve na gori  Oljki. Po ogledu cerkve smo se zapeljali do gradu Šenek, ki stoji na severnem robu mesta na privlačni razgledni točki. Okoli gradu je lep park s starimi drevesi, nekaterimi več kot sto let. Grad Šenek s parkom je razglašen za kulturni spomenik. Nato smo odšli na domačijo Ernesta Obermayerja, ki ima zbirko starih traktorjev. Najstarejši je letnik 1940, najmlajši pa letnik 1961. V bližini je tudi Cajhnova domačija, kjer stoji star kozolec dvojnik. Na njem so razobešeni razni stari kmečki pripomočki in orodja. Predvsem starejšim izletnikom je pogled na ta preminula orodja vzbudil spomine, ko so jih sami uporabljali.

Po teh ogledih smo se zapeljali do gradu Komenda, kjer so nam razkazali grad in predstavili malteški viteški red. Tu so nam v prijetno hladnem gostinskem lokalu postregli z malico. Spočiti in podprti s hrano smo se odpeljali do Tovarne nogavic Polzela, kjer so nam predstavili izdelavo nogavic in zavrteli film o zgodovini tovarne. Odšli smo tudi v njihovo tovarniško trgovino, kjer so nam pri nakupu nogavic upoštevali popust.

 Zapeljali smo se še na 733 m visoko goro Oljko, od koder je izredno lep razgled po Savinjski dolini, pa tudi dlje vse do Kuma, Mrzlice in Menine planine. Ogledali smo si  dvostolpno cerkev sv. Križa in podzemno svetišče. Na koncu smo se vrnili na grad Komenda, kjer so nam postregli s kosilom. Prijetno utrujeni, vendar polni novih vtisov, smo se vrnili v Litijo.

Tekst: Alojz Kavčič

Fotografije: Slavi Janež

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe