Trgatev v Vitovljah

Člani Društva upokojencev Litija  (bilo nas je 46) smo se 12. septembra 2015 že petnajstič zapored odpeljali na trgatev grozdja  v Vipavsko dolino na turistično vinogradniško kmetijo Malovščevo Remec Garbari v Vitovljah.

Gospodar Milan nas je prijazno sprejel in na mizah je že bila okusna malica – domače mesnine in dobra kapljica. Z avtobusom smo se odpeljali v oddaljeni vinograd, kjer smo preoblečeni v delovna oblačila pridno polnili posode z grozdjem in ga do kosila nabrali nekaj več kot 20 t. Po okusnem kosilu in kratkem počitku smo nadaljevali s trgatvijo in natrgali še približno 8 t. Trgali smo sorto malvazija.

Ko smo se vrnili v gostilno, smo povečerjali in nato sta za prijetno vzdušje poskrbela dva mlada muzikanta. Pridružil pa se je tudi naš član Ivan in raztegnil harmoniko. Čestitali smo dvema slavljenkama za življenjski jubilej. Komisija za izbiro kraljice je po tehtnem razmisleku razglasila kraljico trgatve 2015  Anico Merčon, ter dve spremljevalki Vero Tišler in Štefko Jelnikar. Nadaljevali smo z ogledom vinske kleti, kjer nam je gospodar Milan razložil postopke kletarjenja, poskusili smo mošt iz grozdja (malvazija), ki smo ga nabrali dopoldne in še nekaj drugih vin. Dobili smo vino po izbiri belo ali rdeče in ga še nekaj nakupili, ter suhomesnate dobrote za naše domače.

Zadovoljni smo bili oboji, tako mi kot gospodar, z uspešno opravljenim delom – mi pa tudi zaradi prijaznosti in dobre postrežbe.  Dogovorili smo se, da se prihodnje leto spet srečamo.

Organizatorka izleta: Jožica Cividini
Foto: Jožica Cividini

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe