Slivnica-Cerknica-Rakitna-Krim

Skupina članov planinsko pohodniške sekcije DU Litija, se je 18. novembra 2017 odpravila na pohod po krožni učni poti okoli Reške planine.

Nahaja se v hribovitem naselju Marija Reka v Posavskem hribovju na južnem delu hribovitega obrobja Spodnje Savinjske doline. Reška planina se dviga med potokoma Mala in Velika reka. Visoka je 925 m. Poleg je tudi hrib Gradišče. Začetek in konec poti sta pri Planinskem domu Pod Reško planino. Pot nas je vodila večinoma po gozdu. Srečali smo različne vrste dreves, travniška in zdravilna zelišča, prisluhnili smo petju ptic. Žal razgledov ni bilo veliko zaradi megle, ki se je od časa do časa pojavila. Ob poti so razlagalne table s katerih je razvidno katere so naravne, arheološke in krajevno etnološke znamenitosti in posebnosti tega področja. V teh krajih raste lepo drevo bodika. Tudi razlagalne table so označene z vejico bodike. Bodika je zaščitena in je prepovedano lomiti veje.

Hodili smo nekaj več kot dve uri in se vrnili v avtobus, ki nas je čakal pri Planinskem Domu Pod Reško planino. Odpeljali smo se do Lovskega Doma Podmeja, od koder so izhodišča za Mrzlico , Vrhe, Šmohor… V Lovskem domu so nam ponudili zelo okusen bograč in polento, kar nam je dobro teknilo. Jožetu Dernovšku smo čestitali za rojstni dan in mu zaželeli zdravja. To lepo pot sta pripravila Jože in Sonja. Hvala.

Z lepimi vtisi smo se zadovoljni vrnili domov.

Slike in opis poti: Nuša Rozman

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe