JEZERSKO – ROBLEK

Jezersko, kraj zelenja, prelepih vrhov in planin. Tu tišina je doma, čeprav je tudi del turističnega sveta.

Sedemintrideset pohodnikov planinsko pohodniške sekcije DU Litija se je 8. julija 2017  zbralo, da bi prvič ali ponovno doživelo naravne lepote in prijaznost njenih ljudi tega malega a tako slikovitega kraja. Vreme, kot bi ga naročili, Jezersko sveže in skoraj jasno. Z Vrha Jezerskega in prve razgledne točke je naša skupina usmerila pogled na skupino vrhov in pod njimi Češko kočo. Obsijani s soncem so vabili : Grintovec, Babe, Kočna. Prav na Kočno se je namenil naš Lojze, čakalo ga je osem ur hoje.

Tu je prišlo tudi do delitve skupine, eni so odšli v dolino, drugi pa ob Slovensko Avstrijski meji do planine Roblek. Razgledne točke na tej poti so nam omogočile, da smo z očmi objemali ta planinski svet in pili tišino tega sveta.

Pri sestopu v dolino smo se ustavili na kmetiji »Pr Roblek«.  Nad vrati je železni obroč, ki kliče domače k jedi že od leta 1526 in letnici na »bangerju«  levo 1526, desno 1865, te trdne kmečke hiše. Vse to krasita  dve veliki leseni skrinji z lepo poslikavo in letnicama 1827, druga 1847 leta. Največji prostor vsake kmetije je hiša, ki jo krasi lep leseni prvotni a obnovljeni strop. Prijazna gospodinja nam je povedala zgodovino hiše in ljudi, nas pogostila in odžejala.

Na poti do Planšarskega jezera smo pili slatino, ki prav izpod obronkov Jezerskega prihaja na plan. 

Po kosilu smo si vzeli čas, da smo počastili rojstni dan z novo nulco,  naše, v času pšeničke rojene Nuške, in se ji zahvalili za pogostitev.

Mala plohica je namočila le Lojzeta, ko se je vračal iz Kočne, nam pa je nakazala pot domov. Gospod Milan Amon hvala, hvala za vse doživeto !

Zapisala: Mila Grošelj

Slike: Nuša Rozman

 

Zapis naših dveh pohodnikov Olge in Ivana Kosa lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.seniorji.info/DRUSTVA_UPOKOJENCEV_Pohod_na_Roblekovo_planino__Roblekalm_

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe