Kojca - Zakojca

Visoko nad Baško dolino na severnem pobočju 1303 metrov visoke Kojce leži Zakojca (710 m), rojstni kraj pisatelja Franca Bevka. Tja je dne 24. junija 2017 odšla naša skupina planinsko pohodniške sekcije DU Litija.

Do Zakojce vodi več poti. Mi smo se peljali s Cerkljanskega proti Poreznu, skozi slikovite vasi do vasice Jesenica. Na pol ure oddaljenem prelazu Vrh Ravni, smo se razdelili v tri skupine in ločili. Eni smo šli najprej na vrh Kojce, drugi peš do Zakojce in tretji so se peljali skozi vas Bukovo do Zakojce.

Na Kojco nas je vodila planinska vodnica Katarina, članica Planinskega društva Cerkno. Steza je bila strma, skoraj do vrha gozdnata, nato pa se svet poravna v travnato površino in kamen z oznako vrhov potrdi, da smo na vrhu Kojce. Opis vrhov in krajev je bil slikovit, topel in vabljiv, zato hvala od srca za celotno vodenje in skrb za varnost gospe Katarini, ki že več kot 20 let opravlja to delo prostovoljno.

roPot nazaj pa nas je vodila v Zakojco. Vas je razdeljena v tri krake, je urejena in vabljiva. Tu smo si ogledali hišo v kateri je pisatelj France Bevk preživljal svoja otroška leta. Prostori so ohranjeni in obnovljeni tako, kot je tu teklo življenje od leta 1890 naprej. Na podstrešju je preurejen velik razstavni prostor, ki prikazuje delo in življenje pisatelja. Skrbnik te spominske hiše je domačin, njegova pripoved o pisatelju in ljudeh tistega časa je topla in spoštljiva. »Radi ga imamo«, se konča njegova pripoved.

V urejenem kmečkem turizmu smo se okrepčali z njihovo krompirjevo polento in ričetom. To okusno malico nam je podarilo DU Litija za naše 25 letno delovanje. Tako smo združili pohod in počastili naš praznik prav v prijazni Zakojci.

Zapisala: Mila Grošelj, Slike: Nuša Rozman

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe