PLANINA KONJŠČICA

V nekoliko oblačnem in deževnem sobotnem jutru, ki se je prebujalo v zaspani meglici, se nas je 30 pohodnikov planinsko pohodniške sekcije DU Litija, dne 12. avgusta 2017, odpeljalo na Pokljuko. Odločili smo se obiskati planino Konjščica, ki je v neposredni bližini Pokljuke. Nahaja se med Viševnikom in grebenom Slemena, katerega najvišji vrh je Ablanca.

Že med vožnjo proti zahodu smo opazili jasnino in posijalo je tudi sonce, ki nas je grelo na pohodu. Pot po gozdu je bila nekoliko kamnita. Prispeli smo na planino, kjer se nahaja nekaj pastirskih koč, izvir s pitno vodo, studenček in lesen križ. Ustavili smo se pri koči, ki je preurejena v sirarno. Ponudili so nam okusne štruklje, kislo mleko in ajdove žgance.

Sama Konjščica je travnato pobočje obkroženo z vrhovi: Viševnik, Veliki Draški vrh, Mali Draški vrh in Ablanca. Prekrasna je sama planina, kjer se pase tudi živina. V jesenskem času pa jo krasijo še rumeni macesni. Lojze Hauptman pa se je med tem časom odločil povzpeti na najvišji vrh Ablanca, Sonja Sirk pa na Studorski preval. Nadaljevali smo pot v dolino proti Uskovnici, kjer nas je čakala skupina pohodnikov, ki je opravila krajšo pot. Po počitku smo se vrnili v avtobus, na Rudnem polju pa sta nas že čakala že Lojze, ki se je vrnil z 2004 m visokega Ablanca, in Sonja.

Veseli smo nadaljevali pot domov. Lepota planine Konjščica nas je prevzela. Vodil nas je Lojze Kavčič. Hvala, da smo lahko videli to lepoto narave !

Besedilo in fotografije: Nuša Rozman

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe