POHOD JURIŠČE – KRŠIČEVEC

Pohodniki Planinsko pohodniške sekcije Društva upokojencev Litija, smo se v soboto 28. oktobra 2017 odpravili na Primorsko. Nameravali smo obiskati 1091 m visoko goro Kršičevec v snežniških prostranstvih. Kršičevec se nahaja vzhodno od vasi Jurišče v Pivški kotlini. V vasi Jurišče smo zapustili avtobus. Sprehodili smo se po vasi, kjer je kar nekaj znamenitosti in nato hodili po travnatih kolovozih ob pašnikih z drobnico, mimo kraških brezen in jam. Svet se je začel postavljati pokonci in po dveh urah hoje smo prišli do razgledne plošče na travnatem vrhu. Gora je verjetno dobila ime po kršju, ki ga na gori ne manjka. Na obzorju smo videli Vremščico, italijanske Dolomite, Nanos, Julijske Alpe, del Kamniško Savinjskih Alp, Sveto Trojico, Javornike, Snežnik, Učko in Slavnik.

Vreme je bilo lepo, sončno. Občudovali smo naravo v jesenskih barvah. Pokrajino so krasile breze odete v rumeno listje in brinovi grmički. Nekaj brinovih vejic z jagodami smo odnesli tudi domov, da nas bodo še dolgo spominjale na današnji lep in zanimiv pohod, ki ga je vodila Ivanka Kofol.

Vrnili smo se v Jurišče kjer smo se na kmečkem turizmu okrepčali in malo odpočili. Dobre volje smo napolnili avtobus in se vrnili domov z lepimi vtisi.

Zapis in fotografije: Nuša Rozman

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe