Pohorje – Pesek – Rogla.

Prišla je poletna sončna sobota dne 22. julija 2017, ko smo se člani planinsko pohodniške sekcije DU Litija odpravili na zeleno Pohorje, ki se dviga nad mestom Maribor in se razteza proti zahodu. Pohorje je zelena oaza prečudovite narave. Krasijo ga naravne znamenitosti kot so šotna barja z jezeri, slapovi, potočki, mahovita tla in pragozd. Ta pohod je pripravil Jože Dernovšek skupaj s Sonjo. Hvala.

Z avtobusom smo se peljali čez Slovensko Bistrico, Tinje do Svetih treh kraljev. Po jutranji kavici, se nas je nekaj peš odpravilo proti Osankarici, mimo Črnega jezera, ostali pa so se na Osankarico pripeljali z avtobusom in nas počakali. Skupaj smo se odpravili na prizorišče hudih bojev partizanov z Nemci, kjer je zaradi izdaje v hudi zimi padel cel Pohorski bataljon 69 borcev, enega partizana pa so ujeli in ga po zaslišanju ubili. Ogledali smo si tudi film o poteku bitke. Bilo je zelo ganljivo. Vrnili smo se v kočo, kjer smo imeli dobro kosilo, golaž in polento. Pa še zaplesali smo.

Vrnili smo se v avtobus in se odpeljali do koče na Pesku, od koder smo se peš podali na Roglo po lepi gozdni poti in zopet uživali v naravi. Malo smo se ustavili pri razglednem stolpu in se nato mimo nove cerkvice napotili na avtobus, ki nas je že čakal. Na Rogli je bilo ogromno obiskovalcev, ki so uživali v naravi.

Doživeli smo lep dan in nam bo ostal v nepozabnem spominu.

Zapisala: Nuša Rozman

Slike: Milan Amon

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe