Na izletu

Od orglarske delavnice do srednjeveškega gradu

Da so orgle največji glasbeni inštrument, nam je vsem znano. Najpogosteje jih občudujemo v cerkvah, z njimi pa se srečamo tudi v koncertnih dvoranah. Kako zahtevna je njihova izdelava, nato namestitev v prostor in prav nazadnje še uglasitev, smo, izletniki DU Litija, izvedeli 25. avgusta, ob obisku Orglarske delavnice Škrabl v Brestovcu pri Rogaški Slatini. Leta 1990 jo je odprl Anton Škrabl, prvi izučeni orglarski mojster v Sloveniji. Danes je njegova orglarska delavnica ena največjih v Evropi. Njihove orgle je moč videti in slišati v več kot 25 državah po celem svetu.

Delavnico in orgle nam je predstavil upokojenec, ki je svojo delovno dobo skoraj v celoti preživel pri Škrablu. Občudovali smo lesene in kovinske piščali, mehove, sapnice in številne druge orglarske dele.

Navdušili sta nas tudi dve prelepi lajni, ki sta krasili predstavitveni prostor s fotografijami Škrablovih orgel.

Iz Brestovca smo pot nadaljevali po Kozjanskem do gradu Podsreda. Mimo nas je tekla pretežno gričevnata pokrajina. V Podsredi smo opazili, da svoj kraj ponosno poimenujejo trg, čeprav je to srednjeveški naziv, ki v Sloveniji ni veljaven že skoraj 70 let. V preteklosti so se z nazivom trg ponašali le kraji, ki so bili deležni posebnih privilegijev. Med njimi je bila najpomembnejša pravica do sejmov, ki so se tukaj, po imenu kraja sodeč, odvijali ob sredah. Po kraju nosi ime tudi grad, za katerega pravijo, da je »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem«.

Pred gradom nas je sprejela lokalna turistična vodička. Predstavila nam je pestro zgodovino gradu, nato pa smo se sami podali na raziskovanje njegovih prostorov. Grad je eden redkih kulturnih spomenikov romanske dobe na Slovenskem.

Zadnja točka našega izleta je bila v Virštanju. Na turistični kmetiji nas je čakalo kosilo, nato pa smo bili, kot se za vinorodno pokrajino spodobi, povabljeni še v vinsko klet.

Milka Rogelj

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1808968

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe