IZLET NA SVETE VIŠARJE

Izletniška sekcija DU Litija je v torek, 19. septembra 2022, organizirala izlet na Sv. Višarje. Sončno jutro je obetalo lep dan in napovedovalo prijetno izletniško doživetje. Z avtobusom smo prečkali mejo z Italijo in se popeljali vse do Žabnic, kjer je spodnja postaja kabinske žičnice na Sv. Višarje. Po vkrcanju v kabine smo se povzpeli na višino 1766 metrov. Za 3 km dolg vzpon smo potrebovali le 15 minut. Nekaterim med nami je vožnja s kabinsko žičnico vzbujala nekaj strahu, ki se je razblinil takoj, ko smo stopili na trdna tla. Vse je odtehtal čudovit razgled na okoliške vršace. Proti severu, na avstrijski strani, se je odprl pogled na Dobrač in njegovo odkrušeno steno, bolj proti vzhodu so se vzpenjale Karavanke. Nad Trbižem je bil viden stolp na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, na južni strani pa se je pogled ustavil na mogočnem Mangartu, izza katerega se je dvigal strmi vrh Jalovca. Zanimivo ime ima gora pred Mangartom. Po legendi naj bi od tam lovec streljal na cerkev v Višarjah, zato ga je doletela kazen, da je okamenel. Po njem se je gore prijelo ime Kamniti lovec.

Marijina cerkev na Višarjah je danes stičišče slovanske, germanske in romanske kulture v Evropi. Krasijo jo poslikave Toneta Kralja. Cerkev stoji na prostoru, kjer so našli Marijin kipec Večkrat je bila poškodovana zaradi strel, porušiti jo je dal cesar Jožef II., zgorela pa je tudi pod streli italijanskih topničarjev v 1. svetovni vojni. Če izvzamemo zidove, na staro cerkev spominjata le Marijin kipec in ožgani relief, ki je vzidan v vzhodno steno ladje.

Pred odhodom do žičnice smo se sprehodili ob prodajalnah spominkov in hrane. Ob vračanju v dolino smo se spomnili, kako so se romarji včasih vzpenjali do Marijinega svetišča na Sv. Višarjah. Ob pešpoti so bile skladovnice polen, ki so jih romarji nosili na vrh za kurjavo.

V dolini smo se zapeljali še do Belopeških jezer in pred Kranjsko Goro do Zelencev, kjer izvira Sava Dolinka. V Gozd Martuljku nas je v Gostišču pri Jožici že čakalo kosilo.

Več udeležencev izleta je ob vračanju domov izrazilo zahvalo, ker se jim je izpolnila želja priti na Svete Višarje in obiskati Marijino svetišče.

Alojz Kavčič

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2060059

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe