IZLET V NEZNANO 2019

Izletniška sekcija DU Litija je v četrtek 3. oktobra organizirala tradicionalni izlet z imenom "V neznano". Avtobus je bil polno zaseden, ko smo se odpeljali iz Litije proti Bogenšperku. Na Muljavi smo se ustavili za jutranjo kavo. Vse je zanimalo, kam nas vodi pot. Razdelili smo lističe z nagradnim vprašanjem o cilju izleta.

Peljali smo se do Žužemberka, kjer smo morali, zaradi zapore ceste, spremeniti smer vožnje in peljati po obvozu proti Trebnjem in Novemu mestu ter nato čez Gorjance v Belo krajino. S tam nepredvidenem obvozom se je ugotavljanje končnega cilja še bolj zapletlo. V Beli krajini smo se najprej ustavili pri izviru reke Krupe v bližini Semiča. Reka izvira izpod 30 m visoke tektonsko prelomljene skale. Njen izvir je tako obilen, da tam nastaja malo jezerce. Po 2,5 km se Krupa izliva v reko Lahinjo. Celotno področje reke Krupe je zavarovano kot naravni spomenik. Na parkirišču smo si privoščili pogostitev z domačim pecivom in pijačo, ki je bilo naloženo v prtljažniku avtobusa.

 
Pot smo nadaljevali mimo Črnomlja do Adlešičev, kjer smo si ogledali muzej predelave lanu. Tu prikažejo celoten postopek predelave lanu od setve do predenja, beljenja in tkanja. V muzeju je tudi soba z oblačili belokranjske narodne noše, raznimi prti in vezeninami. Trudijo se ohraniti čim več starih običajev, med njimi tudi barvanje belokranjskih pisanic.

Med vožnjo proti Metliki smo se ustavili v zaselku Otok, kjer je postavljeno na ogled letalo DC-3, imenovano Dakota, s kakršnim so zavezniki, po kapitulaciji Italije leta 1944, odvažali ranjence in težke bolnike v Bari v Italijo. Na Otoku so takrat partizani zgradili zasilno letališče.

V vasi Rosalnice pri Metliki smo obiskali romarsko središče Tri fare, kjer stojijo tri cerkve ena poleg druge. Prijazni ključar nam je razkazal cerkve in pojasnil zgodovino nastanka tega romarskega kraja.

Končni cilj izleta je bilo kosilo v Hiši dobrega kruha v Rosalnicah, kjer nas je pričakala gostiteljica gospa Mojca in nam zaželela dobrodošlico z belokranjsko pogačo. Pri njih je dolgoletna tradicija peka domačega kruha in domačih jedi. Po kosilu nam je prikazala celoten postopek peke belokranjske pogače, ki smo jo nato, še toplo, pojedli. Za sladico so nam pripeljali ogromno torto z logotipom DU Litija. Na koncu smo še zaprosili najstarejšo udeleženko izleta, da iz vrečke s pravilnimi odgovori o cilju izleta, izvleče ime nagrajenca. Na presenečenje je izvlekla listič s svojim imenom in prejela nagrado.
Poslovili smo se od prijazne gostiteljice z zahvalo za prijetno popoldne in se dobre volje odpeljali domov.

Tekst: Alojz Kavčič

Fotografije: Boris Erman

Slike v fotogaleriji:http://www.dulitija.si/p/index.php?v1=sl&sajt=&v2=Izletniska-sekcija&v3=Izlet-v-neznano-2019_1​

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1603194

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe