IZLETNIŠKA SEKCIJA V LETU 2020

V izletniški sekciji naj bi vsaj enkrat na mesec poskrbeli za malo drugačen upokojenski vsakdan. Takšen je bil tudi načrt za minulo leto. In začeli smo ga smelo uresničevati.

 Februarja smo se podali na Dolenjsko. Tega dne ni prav nič dišalo po zimi. Griči okrog nas so se kopali v soncu in v nas se je naselilo posebno, neopisljivo ugodje, pospremljeno z obilo dobre volje. V mirnopeškem hramu kulture smo obudili spomin na virtuoza na diatonični harmoniki, Lojzeta Slaka, malo naprej, v »Pavčkovem domu« v Šentjuriju, pa na pesnika Toneta Pavčka. Srečali smo se z njuno mladostjo, z leti njune bogate ustvarjalnosti in tudi z minevanjem. Zapela je harmonika, zaigralo nam je srce. Bil je dan lepega spomina in kulture.

 Četrtega marca smo se udeležili snemanja TV oddaje Slovenski pozdrav v Begunjah na Gorenjskem. Čeprav se je v tem mesecu že pojavil korona virus, smo ga z ogledom te oddaje prehiteli. S tem, da ga imajo vsi krog nas, samo v Sloveniji ga še ni, smo se kar malo šalili. Pa se je že naslednji dan v naše misli naselila neprijetna novica: virus je tu. Lotil se nas je nekakšen nemir in uresničenje našega naslednjega izleta se je čedalje bolj odmikalo. Čas je tekel, minila je pomlad, izteklo se je poletje, iztekel se je tudi najlepši čas za naše izlete.

Prišel je oktober in z njim najtežje pričakovan izlet. Kam? V neznano. Odpeljali smo se na Bizeljsko, med vinograde in se izgubili v podzemni rov - repnico. V farni cerkvi nam je tamkajšnji župnik razkazal cerkev in ponudil njegovo mašno vino. Bilo nam je povsem jasno, zakaj je ravno tu Anton Martin Slomšek napisal En hribček bom kupil.

Od tu dalje smo iz tedna v teden upali, da bomo končno lahko uresničili vsaj delček naših izletniških načrtov. Čas je kakor veter razpihal neuresničena pričakovanja. Pustil nam je le tri zrna, tri lepe izlete, ki jih radi pogosto prikličemo v naš spomin.

Odločili smo se, da bomo neizvedene izlete nadoknadili v letošnjem letu. Takoj, ko bo mogoče! Na naših potepanjih se nam pridružite tudi vi. Veselo in zanimivo bo.

 

24.1.2021

 

Milka Rogelj, vodja sekcije

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1826014

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe