Izlet Na Notranjsko

»Po jutru se dan pozna«, smo 10. julija rekli člani DU Litija in se dobre volje odpravili na izlet na Notranjsko. Vsakdanja opravila in skrbi smo pustili za seboj in se odpeljali v pričakovanju novih doživetji.

Najprej smo se ustavili v Sodražici. O njej smo že na avtobusu izvedeli, da vsako leto v juliju praznujejo psoglavske dneve. Za ta praznik so segli daleč nazaj v čas pripovedke, ko so jih Ribničani, v hudi jezi, zmerjali s psoglavci. Zanimiva pa je tudi pravljica o neubogljivem sinu, ki se je za kazen, ker ni ubogal matere, ob vsaki polni luni spremenil v psoglavca.

Po okrepčilu s kavico smo naše potovanje nadaljevali po cesti med obširnimi gozdovi, ki dajejo slutiti bližino Kočevskega pragozda. Ko se je pred nami odprl pogled na veliko, poseljeno kraško polje, smo vedeli, da smo že skoraj na cilju v Loškem Potoku. Tam se je cesta obrnila navkreber in vijugala med hišami, raztresenimi po pobočju hriba. Izstopili smo na najvišji točki, kjer sta nas prijazno sprejela domačina Lidija Knavs in njen mož Peter. Popeljala sta nas na njun okrasni vrt, kjer smo občudovali cvetoče okrasne gredice, unikaten ribnik, različne javorje, grmovnice, številne vrtne dodatke in letno kuhinjo. Navdušeni smo bili nad njuno kreativnostjo in vztrajnostjo. Čudovit okrasni vrt je rezultat njunega petindvajset-letnega dela.

Na vrtu se nam je pridružila tudi predsednica DU Loški Potok, Marija Turk. Ponudila se je, da nas popelje po celi Loški dolini in nam predstavi vse njene znamenitosti. Ker je bila tega dne naša pot začrtana drugače, smo se za prijazno vabilo lahko le zahvalili.

Slovo od naših dveh gostiteljev, Lidije in Petra, je bilo polno občudovanja. Stiski rok in besede ob slovesu so bile izraz naše iskrene zahvale za doživetje nepopisno lepega vrta.

Do Nove vasi na Blokah smo imeli še dvajset minut vožnje. Tam smo si ogledali stalno muzejsko razstavo Bloški smučar. Vodič po razstavi, Matej, nam je v bloškem narečju predstavil prve smuči, zaradi katerih Bloška planota slovi kot zibelka slovenskega smučanja. V njihovo iznajdbo in uporabo so domačine prisilile geografske in meteorološke značilnosti. V snegu, visokem več kot meter, so lahko šli po nujnih opravkih le, če so imeli na nogah nataknjene smuči. Zaradi dolgih zim so smuči Bločane spremljale celo življenje – od rojstva do smrti. Celotno zgodbo življenja na Blokah smo doživeli tudi ob predvajanju filma, ki so ga posneli z namenom ohranjanja bogate kulturne dediščine.

Na naši izletniški črti je bila pred nami še ena točka: Bloško jezero. Nastalo je okoli leta 1970 z zajezitvijo potoka Bloščica. Dolga leta je privabljalo redke obiskovalce z lepo, nedotaknjeno naravo, pred kakšnim desetletjem pa so ga začeli turistično urejati. V njegovi bližini so zrasli številni vikendi, turistično vabljive so tudi lesene hišice (glamping), lesene skulpture medvedov in brunarica, kjer naj bi poskrbeli za lačne in žejne turiste. Nam so poleg enolončnice postregli še z nekaj neprijaznosti. Kljub temu so se naši ustni kotički ob odhodu obrnili navzgor. Dobre volje nam ni mogel vzeti nihče. Za nami je bil lep dan.

Milka Rogelj

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1603132

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe