Izlet v San Marino

Upokojenci iz Litije velikokrat potujemo. V letošnjem maju, najlepšem pomladnem mesecu, smo se podali na nekoliko daljše potovanje, s končnim ciljem v najstarejši evropski republiki San Marino. Izletu smo namenili polna dva dneva, 10. in 11. maja, saj smo se odločili, da si na poti do cilja ogledamo še nekaj italijanskih mest. Prvi ogled je bil namenjen Padovi, mestu v središču Benečije. Sprehodili smo se skozi park Prato della Valle in občudovali romarsko cerkev sv. Antona Padovanskega, zgrajeno v 13. stoletju.

Po jadranski magistrali smo nadaljevali pot do Ravenne, nekdanje prestolnice vzhodnega rimskega imperija. Mesto krasijo mogočne zgradbe, ki dokazujejo bogato in pestro zgodovino. V Ravenni je pokopan tudi italijanski pesnik Dante Alighieri. Prošnje Firenčanov, da bi ga prepeljali tja, kjer se je rodil, ostajajo za vedno neuslišane. Ob njegovem grobu se je v naš spomin spet vrnila Božanska komedija.

Pred nami je bila še vožnja do hotela v obmorskem mestecu Cesenatico. Kljub temu, da je v nas že tlela želja po počitku, smo se odločili za kratek sprehod ob obali in uživali v romantičnih trenutkih sončnega zahoda.

Še večerja v hotelu in nato tako željen počitek. Zjutraj pa budnica. Po dolgem hotelskem hodniku je odmevala Zvonetova harmonika. Kako vesel začetek dneva sredi Italije! Po zajtrku smo zvokom harmonike dodali še našo, slovensko, pesem. Ker je bila med nami slavljenka, ki je tega dne praznovala svoj okrogli jubilej, smo pesem namenili tudi njej. Čestitk in lepih želja ni zmanjkalo. Naj se vse uresničijo!

Čakalo nas je še nekaj malega vožnje do Riminija, rojstnega mesta režiserja Federica Fellinija. Vhod v stari del mesta označuje mogočen Avgustov slavolok, nekdaj pa je skozi njega tekla glavna ulica za popotnike, ki so potovali iz Rima v Milano. Začutili smo živahen utrip mesta in se podali do cerkve sv. Frančiška. Danes je poznana tudi kot Malatestinov tempelj. Ime nosi po Sigmundu Malatestu, ki je cerkev preoblikoval po zgledu antičnega Rima. V cerkvi sta opazni prepleteni črki S in I, simbola Sigmunda in njegove ljubice Isotte.

Mimo Tiberijevega mosta smo se počasi vračali k našemu avtobusu. Na cestah in ulicah je v Riminiju velika gneča. Umikati se je treba trobečim avtomobilom in pri tem paziti tudi na kolesarje, ki se vozijo, kot da so sami na svetu.

Do San Marina, našega zadnjega cilja, nas je čakalo le še 30 km vožnje. Prav kmalu smo pred seboj zagledali goro Titano in na njej tri znamenite trdnjave. Avtobus se je vzpenjal, mi pa smo opazovali strmo pobočje, na katerem so bile prilepljene velike nove hiše. Že smo bili v tretji najmanjši evropski državi. Njeno celotno ozemlje meri le 61 km2. V staro mestno jedro smo se povzpeli peš po ozkih in zavitih ulicah in se navduševali nad prelepimi razgledi in bogato zgodovino. Povsod je tudi polno trgovin. Opazili smo celo vabilo k nakupu v slovenskem jeziku.

San Marino ni v evropski uniji, zato je njegovo celotno območje »duty free«, kar pomeni, da so cene tu veliko bolj ugodne kot v Italiji. Država danes slovi po bančništvu, elektroniki, keramiki ter po proizvodnji sira in vina. Ima vse, kar imajo veliki. Leta 2008 je bila uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine.

Pred seboj smo imeli le še dolgo pot proti domu in poskrbeli smo, da ni bila prav nič dolgočasna. Po avtobusu je odmevalo naše petje, salve smeha pa so povzročale šale iz ust naših najbolj nabritih izletnikov.

Naša pričakovanja so bila izpolnjena. Izlet je bil tako lep, da ga bomo uokvirjenega za vedno shranili med naše najlepše spomine. Tudi zato, ker nas je povezal v prijetno prijateljsko druščino.

  Milka Rogelj

Ostale slike so v fotogaleriji.

Foto: Adi in Iva Slabe

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1331777

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe