Izlet v mesecu slovenske kulture

V meglenem jutru, 13. februarja, je iz Litije odpeljal avtobus proti Dolenjski. Litijski upokojenci smo se v mesecu kulture namenili obuditi spomin na dva mirnopeška velikana: Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Oba izhajata iz vasic pri Mirni Peči na Dolenjskem.

"Doma sva namreč oba v isti pokrajini, oba sva nekoč hodila po isti dolini in oba pila mleko in med host in travnikov, polj in goric v istih krajih. Tako sva oba z bilčico pripeta k isti zemlji, k istemu koreninju in ozvezdju. In oba sva temu dolžnika: on je tam doli našel glasbo, jaz besedo." (Tone Pavček)

Oba je bolezen iztrgala življenju leta 2011, le tri tedne narazen. Spomin na Lojzeta Slaka ohranjajo v sodobnem, multimedialnem in interaktivnem muzeju v Mirni Peči, spomin na Toneta Pavčka pa zaživi v njegovem Šentjuriju, kjer sredi vasi stoji »Pavčkov dom«.

Na Dolenjskem nas je pozdravilo sonce. V Mirni Peči smo se ustavili pred nekdanjim hramom učenosti, ki se vse bolj spreminja v hram kulture. V njem so nam predstavili življenje in glasbeno pot Lojzeta Slaka, virtuoza na diatonični harmoniki in ustanovitelja ter vodjo Ansambla Lojzeta Slaka. Ogledali smo si številne fotografije, plošče, kasete, priznanja in še mnogo drugih zanimivosti iz življenja svetovno znanega harmonikarja. Povabilu, naj se v igranju enake»frajtonarice« kot je bila Slakova, poizkusi kdo izmed nas, se je odzval Zvone in poskrbel za pravo doživetje Slakove glasbe. Za nameček smo bili na oder povabljeni tudi vsi ostali. Ob glasbenem posnetku Ansambla Lojzeta Slaka smo ubrano zapeli V dolini tihi.

"Za vesel narod ni nikoli preveč glasbe." (Lojze Slak)

Z zanimanjem smo si ogledali tudi razstavo o čebelarstvu in interaktivni paviljon Čebelji svet.

V Šentjuriju, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka, smo obiskali »Pavčkov dom«. Namenjen je vaščanom za druženje, različne prireditve, v njem pa je postavljena pesnikova stalna spominska zbirka, ki obsega zbirko pesnikovih slik, knjig in nekaj njegovih stvari. Tu nam je bilo z zanimivo pripovedjo predstavljeno revno, a kljub temu srečno življenje malega Tončka, njegova povezanost z naravo, krajem in ljudmi. V kratkem filmu je življenje in delo svojega očeta predstavila tudi njegova hči, igralka, Saša Pavček.

»Nekje na Dolenjskem so kraji, hiša, vinograd, košček polja … Tam so meseci sami maji, tam sem nekoč bil doma.« (Tone Pavček)

Vse, kar smo tega dne videli, slišali in doživeli, smo strnili v Gostilni Kavšek ob obilnem kosilu, s petjem, plesom in veselimi vižami iz Zvonetove »frajtonarice«.

Besedilo: Milka Rogelj

Foto: Boris Erman

Slike v fotogaleriji

http://www.dulitija.si/p/index.php?v1=sl&sajt=&v2=Izletniska-sekcija&v3=Izlet-v-mesecu-slovenske-kulture_1

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1671825

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe