Koroška

Bili smo na Koroškem

Za začetek poletja je izletniška sekcija DU Litija povabila člane na izlet na Koroško. Čeprav smo vedeli, da bo na nebu zmagovalo sonce, smo verjeli, da bomo povsod, kjer se bomo ustavili, našli tudi senco. Polni pričakovanj smo se dne 24. junija 2021 podali na pot.

Najprej je bila na vrsti plaža ob Velenjskem jezeru. Po njegovi gladini je že drselo nekaj jadrnic, kot bi nam hotele povedati, kako mirno in obsežno je. Po velikosti je primerljivo z Blejskim, le da ima mnogo več vode, prekaša pa ga tudi po globini. Nastalo je z udorom zemlje nad rudniškimi rovi. Zaradi kopanja lignita, so pod vodo izginila cela naselja.

Ker je jezerska voda primerna za kopanje, so obalo uredili v zanimivo plažo, katere posebnost je velika razgledna ploščad. Z nje je naš pogled segal daleč naokrog. Ob stezi, ki vodi okrog jezera, so v senco dreves vabile klopi, vonj kavice pa pod senčnike na obali.

Od tu smo po dobri uri vožnje prispeli v Libeliče, kjer nas je že čakala lokalna vodička. Predstavila nam je življenje v Libeličah in okoliških hribovskih zaselkih nekoč in danes. V Libeličah so posebno ponosni na prizadevanje svojih prednikov, ki so trmasto vztrajali, da hočejo, kljub znanim rezultatom koroškega plebiscita leta 1920, ostati v Kraljevini SHS, oziroma v Jugoslaviji. V bivšem župnišču, preurejenem v muzej, o tem pripovedujejo tudi številne originalne listine in fotografije. Tam smo si ogledali tudi črno kuhinjo, ki je nekaj posebnega zaradi svoje velikosti.

V Libeličah so ponosni tudi na kostnico iz 12. stoletja, skrbijo pa tudi za ohranjanje dediščine nekdanjega kmečkega prebivalstva. Vsa orodja, vozove in takratne tehnične dosežke so uredili v štiri sklope, glede na uporabo v posameznih letnih časih.

Ker pa se v Libeličah, kljub temu, da imajo precej obiskovalcev, nihče ne ukvarja z gostinstvom, smo se podali na krepko kosilo na Turistično kmetijo Jeglijenk, ki stoji na hribu nad Šentjanžem pri Dravogradu. Poleg dobre postrežbe, si je gospodar Zdravko vzel čas in nam predstavil svojo domačijo, od koder je čudovit razgled po okoliških hribih in stičišču treh dolin (Mislinjske, Dravinjske in Mežiške), pa tudi po avstrijskih Alpah.

Ko smo se odhajali , se je sonce že krepko prevesilo na drugo polovico neba. Za nami je bil lep dan.

 Milka Rogelj

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1826053

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe