V deželi kraljic

Misel, ki nas, člane DU Litija, spremlja na naših izletniških poteh, je vedno ista: Slovenija je lepa, prelepa in polna zanimivosti. Obiskali in ogledali smo si že mnoge kraje in povsod smo srečali »čudesa«, ki jih je ustvarila narava, čas in tamkajšnji ljudje.

V četrtek, 23. avgusta, smo se podali v vinorodno gričevje Slovenskih goric, v Juršince. Vedeli smo, da nas bo navdušila pokrajina, njeno prepoznavnost pa smo doživeli kot veliko bogastvo, ki ga ustvarjajo domačini s svojo delavnostjo, medsebojno povezanostjo in ponosom. Bili smo v deželi kraljic. Toliko, kot jih imajo v Juršincih, jih ne premorejo nikjer. Prvo kraljico so imenovali leta 1993, zadnjo leta 2009. V tem času so dobili kraljice za vsa pomembna področja njihovega življenja: kraljico gostoljubja, kraljico običajev, kraljico poljedeljstva, kraljico trsničarstva, mlečno kraljico, medeno kraljico, kraljico jeseni, …. Kar sedemnajst jih imajo. To niso izmišljene osebe, ampak dekleta in žene z imeni in priimki. Vse so domačinke in kraljice bodo ostale za vedno. Upodobljene so na veliki stenski sliki stare spominske hiše, v njeni notranjosti pa je urejen muzej, kjer so njihove fotografije in predmeti, značilni za vsako od njih. Pravljična ideja je postala resnična znamenitost, ne samo kraja, ampak cele občine Juršinci.

Še eno zanimivost, ki jo ne bi bilo brez vztrajnosti in sodelovanja, smo imeli priložnost videti. V vasi Sakušak so v cimprači, obnovljeni pod strogim očesom spomeniške službe, uredili Puhov muzej. V njem smo si ogledali eksponate izumitelja Janeza Puha, ki se je v tej vasi rodil leta 1862. Občudovali smo njegove motorje in kolesa in se s kratkim filmom seznanili z njegovim življenjem in delom. Le kdo, ki se rad danes popelje s kolesom, ve, da je prav Janez Puh izumil bicikel z dvema enako velikima kolesoma.

V kleti cimprače je prijetno urejen prostor namenjen druženju. Izkoristili smo ga za klepet ob sladki Jasnini pojedini.

Naša naslednja postaja je bila Gomila, 352m visok grič, na katerem stoji 18m visok razgledni stolp. Vsi, ki so se nanj povzpeli, so bili nagrajeni s čudovitim razgledom na širšo okolico.

Sredi popoldneva so nas pričakali na turistični kmetiji Moj dom v Juršincih. Gospodinja Marta Toplak nam je razkazala zeliščni vrt, nato pa še razstavo slaščic. Okusno prleško kosilo je bilo obogateno z domačnostjo in prijaznostjo. Veselemu razpoloženju so nekaj poskočnosti dodale še Zvonetove melodije, ki jih je izvabljal iz svoje harmonike.

Vračali smo se dobre volje, z mislimi na vse doživeto. V naš spomin se je zapisal še en lep izlet.

Tekst: Milka Rogelj

Foto: Alojz Kavčič    

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1288528

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe