BILI SMO V KOTLJAH IN PLIBERKU

Že spomladi smo se v Literarni skupini DU Litija dogovorili za jesenski obisk   Prežihove bajte,  nad Kotljami , na Preškem vrhu .  Mnogi med nami tam že leta nismo bili, nekateri pa še nikoli.

Od leta 1979  je bajta spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca in je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas spominja na značilno okolje Prežihove mladosti. O Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju, ki  nam  jih je na slikovit način predstavila vodička.

Čeprav je lilo kot iz škafa in je bila pot do bajte in nazaj  v avtobus precej mokra, razgleda naokrog pa  zaradi megle ni bilo, smo bili z  urico in pol, preživeto ob spominu na našega pisatelja in njegovo  težko življenjsko pot in na njegova dela, ki jih bomo zagotovo spet vzeli v roke,  zadovoljni.

Prijeten postanek, v že stoletja stari, a lepo obnovljeni gostilni  Brančurnik med Prevaljami in Ravnami,  je pregnal vso mokroto in lakoto, tako da smo dobre volje nadaljevali pot do Pliberka, kjer so nas pričakali člani Slovenskega upokojenskega društva, ki gostuje v  nedolgo tega na novo zgrajenem Slovenskem kulturnem domu. Bili so prijazni gostitelji in nam predstavili delovanje njihovega društva in  Kulturnega doma, pevke naše Mavrice, ki so bile tudi z nami, pa so jim zapele venček slovenskih pesmi.

Sprehodili smo se tudi po starem mestnem jedru in se polni lepih vtisov  vrnili domov.

                                                                       
Člani Literarne skupine

Foto:Milan Amon

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe