Ekskurzija in pohod po Beli krajini

V soboto, 10. junija 2017, smo v DU Litija združili moči in uskladili program tako, da smo se na skupno pot po Beli krajini podali člani Literarne skupine in pohodniki. Do Dragatuša smo se pripeljali skupaj. Tu smo si ogledali Župančičevo spominsko sobo v gostišču Župančičev hram in se okrepčali z belokranjsko pogačo in obvezno kavo.

Na osrednjem trgu smo prisostvovali folklornemu nastopu mladih belokranjcev, ki so s špalirjem pospremili pohodnike po tradicionalni Župančičevi poti, pa tudi mi ,literarci, ki smo pot nadaljevali v Radovico, smo izkoristili ta prisrčen špalir.

Literarna skupina se je z avtobusom odpeljala v Radovico, kjer smo prisotvovali učni uri iz leta 1955 v šoli, imenovani Brihtna glava. Moram priznati, da sem po 36 letih preživetih v prosveti, doživela novo, prisrčno izkušnjo. Skozi učno uro, polno humorja , a ob hudo strogi učiteljici in hudomušnih vložkih članov naše skupine, spoznali kulturno dediščino Bele Krajine in trud, da se le ta ohrani . Dobili smo čisto prava spričevala, a žal nismo čisto vsi izdelali. Bo treba še kdaj priti v to posebno šolo.

Na poti do Vinice, ki je bila naša osrednja točka, smo se ustavili v Metliki in si ogledali čudovito zbirko umetnin in fotografij v Galeriji Kambič, ki sodi pod okrilje Belokranjskega muzeja Metlika in sta jo zasnovala in podarila mestu Metlika zakonca Kambič. Dr. Vinko Kambič je bil otorinolaringolog in velik ljubitelj umetnosti, predvsem likovne, njegova žena Vilma Bukovec pa vsem poznana primadona naše opere.

V Vinici smo se znova sestali z našimi pohodniki, ki so po štirih urah hoje utrujeni, a polni vtisov, prišli na prireditveni prostor. Skupaj smo si ogledali Spominsko hišo Otona Župančiča, kjer nam je vodička na zanimiv in duhovit način opisala življenjsko pot našega velikega pesnika, esejista, dramatika in prevajalca, Otona Župančiča.

V slogi je moč, je bila skupna ugotovitev vseh udeležencev in morda se bodo naše poti lahko prepletle še kdaj v prihodnosti.

Iva Slabe

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe