Podelitev bralne značke 2017

Projekt Bralna značka za odrasle je redkost, če imamo v mislih le populacijo ljudi, ki so člani društev upokojencev v Sloveniji.

Vodeno branje v našem društvu pa ima za sabo že prvo petletko in še kakšno leto zraven. K sodelovanju me je namreč povabila vodja Literarne skupine in tako je naše delo teklo v okviru omenjene skupine.

V tem času smo veliko prebrali in se srečali z avtorji, ki so bili aktualni, saj sem kot mentorica iskala zanimive knjižne izdaje. Nismo pozabili na domače avtorje iz preteklosti in sedanjosti ter v goste povabili mlado pisateljico, Sabino Štrubelj.

V letu 2016 smo se za pokušino priključili Knjižnici Litija in njihovemu Srčnemu bralcu, ko so nam pripravili seznam slovenskih avtorjev ter dve srečanji; ob polčasu branja in na zaključni prireditvi.

V letu 2017 pa so se v Literarni skupine odločili, da bo bodo delovali ločeno od bralne značke, katere člani so se odločili za branje germanskih avtorjev prav tako v okviru Srčnega bralca pri Knjižnici Litija.

Nabor je bil izjemen, nekateri smo  zopet, po dolgem času, vzeli v roke Goetheja in na dušek prebrali Kradljivko knjig, Parfum ali pa knjigo, ki smo jo za nagrado dobili za letošnje branje, Leon in Louise.

Je pa letošnji  izbor prinesel nekaj pomislekov, saj je bila večina članov  mnenja, da so vsebine “pretežke” zanje. Tiste knjige pa, ki so bile bolj “berljive”  so bile ves čas izposojene.

Sama sem mnenja, da jih je še vedno mogoče prebrati, pa četudi se je dogodek zaključil, saj je branje “nikoli končana zgodba…”

Prijeten zaključek so nam pripravili v knjižnici s prevajalko Tino Mahkoto (hči Marjane Deržaj) in mladimi litijskimi ustvarjalci iz skupine Karte na mizo ter s podarjeno knjigo.  Kaj lepšega si lahko knjigoljubci zaželimo v čarobno noči knjige?!

Na ekskurzijo  se bodo, skupaj s pohodniki, pod vodstvom Ive Slabe člani podali v belo Župančičevo  krajino v juniju, ko bo njegov svet sijal v popolni poznopomladanski lepoti.

Milena Dimec

Foto: Knjižnica Litija

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe