Pustile so sledi

Marčevska prireditev, namenjena obema praznikoma žensk, tako Dnevu žena kot Materinskemu dnevu, je za nami. V Literarni skupini DU Litija smo tokrat pripravili prireditev PUSTILE SO SLEDI. Ob tej priliki smo se spomnili žensk, katerih del življenjske poti smo prehodili skupaj ali pa smo jih vsaj dobro poznali.

Tako smo se spomnili in opisali življenjsko pot in vsa njena prizadevanja za litijski otroški vrtec FRANJE POTOKAR. Otroke je imela rada, znala jih je umiriti in stimulirati za sodelovanje. Veliko pozornostje posvečala tudi staršem in takratnim delovni organizacijm, ki so vrtcu v tistih časih pogosto omogočile nakup didaktičnih pripomočkov. Skrbela je tudi za strokovno izbraževanje svojih zaposlenih Postavila je trdne temelje za delo v vrtcih, na katerih se gradi še danes.

Velika slikarka, poznana tako v slovenskem, kot nekdanjem jugoslovnskem prostoru MIRA PREGELJ, v sami Litiji ni nikoli izrazito izstopala, razen s svojim klobukom, po katerem smo jo vsi poznali. Bila ja pokončna, močna, samozavestna, a prijazna gospa, o čemer povedo predvsem tisti, ki so živeli v njeni bližini. V sebi je nosila poleg slikarskega še druge talente, ki jih je imenitno strnilav svojem umetniškem izražanju. Registriranih je preko 4ooo njenih del.

Ljudske pesnice in spoštovane krajanke Polšnika PAVLE VOJE, smo se spomnili ob predstavitvi njenih štirih knjižic, v katerih je izrazila vsa svoja občutja. V njih se izraža ljubezen do domače zemlje, staršev, kulture in slovenskega jezika. Iz njenih pesmi je razbrati tudi težke trenutke, ki so ji prepredali življenje. V spomin na teto Pavlo, kot so jo klicali, so tamkajšnje kulturno društvo preimemenovali v Kulturno društvo Pavle Voje Polšnik.

MIRA ROJC je številnim Litijanom ostala v spominu predvsem kot učiteljica slovenskega jezika in tudi kot režiserka , predvsem generaciji, ki je pod njenim vodstvom odlično odigrala Nušičeve Žalujoče ostale. Po upokojitvi se je v okviru Unverze za tretje življenjsko obdobje posvetila slikanju in pri tem ne le uživala, temveč doživljala tudi uspehe ob številnih razstavah po Sloveniji ter dobljenih priznanjih. Kar nekaj njenih slik krasi tudi naše domove.

Kot 20 letna učiteljica je prišla DARINKA RIBIČ na Polšnik in tam za vedno ostala. Bila je odlična učiteljica, ki je otroke ne le poučevala, učila jih je za življenje. Kot vodja šole je bila organizator številnih kulturnih prireditev in kmalu gonilna sila celotnega kulturnega življenja, ki je na Polšniku bilo in je še vedno izredno aktivno. Režirala je igre, pisala vezne tekste za prireditve, ki jih je največkrat tudi vodila in pomagala pri organizaciji številnih prireditev, ki se odvijajo na Polšniku še sedaj. Tudi njej so v zahvalo za vse, kar je dal otrokom in krajanom,poimenovali po njej. Nova šola na polšniku se imenuje Podružnična šola Darinke Ribič.

V imenu Literarne skupine Iva Slabe
Foto: Milan Amon

 

 

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe