UTIHNIL JE ZLATI GLAS MATA SAVŠKA

Ljubezen do petja in prelep glas sta ti bila položena že v zibelko, saj si prepeval vse svoje življenje. Še kot otrok se spominjam mladega fanta, ki je skupaj z vrstniki prepeval ob poletnih večerih v parku na Stavbah. Potem so se tvoji nastopi preselili na bližnji oder, v današnji Kulturni center, kjer si sodeloval kot igralec in seveda pevec v igrah s petjem, ki jih je v tistih povojnih časih pripravljalo zelo aktivno litijsko kulturno društvo. Kmalu si se pridružil litijski Lipi in sodeloval tudi pri Odru mladih.

Tvoj čudoviti glas , dragi Mato, pravzaprav ni nikoli utihnil, vse do zadnje sobote, ko je bolezen premagala tvoj optimizem in neizmerno željo, da se jeseni, po počitnicah, ko si malo opomoreš, kot si rekel, vrneš na vaje, med svoje pevce.

V našo veliko družino DU Litija si se vključil leta1989, takoj po upokojitvi in začel peti v MePZ. Seveda si prepeval še vedno tudi v Lipi, ki si jo zapustil šele leta 2007, ko je pognala nova veja mlade Lipe, ki nadaljuje tradicijo zbora, ki si mu velik dal.

Neprecenljivo pa je za vse nas tvoje dolgoletno prepevanje v društvenem pevskem zboru in delovanje v našem društvu nasploh. Vsi tvoji nastopi z zborom na številnih odrih po Sloveniji, v domačih društvih in domovih za ostarele, vse prelepe solo izvedbe in pesmi v duetih ob spremljavi harmonike ali citer, vse tvoje lepe misli in darilca ob posebnih priložnostih nam članom, vse to je postalo spomin. Hvaležen spomin na človeka, ki pa mu življenje ni prizanašalo. V tvojem življenju ni bila vedno le pesem, bilo je tudi delo, skrb za preživetje družine, ki si jo imel neskončno rad in premagovanje težkih udarcev usode. Vendar je tebi ravno petje vedno znova pokazalo luč na koncu tunela.

Zelo smo bili ponosni nate in v posebno čast mi je bilo pripraviti prireditev ob 20 letnici organiziranega prepevanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja na Geossu, kjer si prejel PRIZNANJE DU Litija in Zasavske pokrajinske zveze.

Bil si tudi naš Zlati glas. Takšno ime ti je dodelil citrarski orkester Srebrne strune, s katerim si zadnja 4 leta prepeval. Zadnjič si z njimi zapel že zelo bolan, a z vsem žarom, letos maja v prekrasni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice, na 6. slovenskem citrarskem večeru in doživel spontan, bučen aplavz in številne čestitke.

Tudi svoji dolgoletni zborovodkinji si z zadnjimi močmi napisal in prebral čestitko ob njenem jubileju. Celo zapel si ji z nami in to nepreklicno zadnjič.

Težko je ob slovesu velikega ČLOVEKA in odličnega pevca reči le HVALA. To ni le beseda, je obljuba, da vsa tvoja dobra dela, tvoja topla človeška duša in tvoj prekrasen glas ostajajo v nas, ki smo te poznali, s tabo delali in te imeli radi.b

Veš Mato, ni slovo, kar v srcu ostane in ni slovo, ko srce zastane. Slovo je, ko pozabiš! Mi pa te ne bomo pozabili, ker si bil naš in hvaležni smo, da smo del življenja preživeli s teboj.

V imenu DU Litija, tvojih pevcev in citrarjev Iva Slabe

 

PROGRAM KULTURNE SEKCIJE 2018

Osnovni program bomo tudi v prihodnjem letu izvajali podobno kot lani in poskušali stvari, ki so zaradi objektivnih vzrokov odpadle, nadomestiti.

Pevska zbora, Ženski pevski zbor Mavrica in Mešani pevski zbor, sta v Kulturni sekciji še vedno najštevilčnejša. Samostojnih koncertov ni v programu, razen Vesele jeseni, ki je v letu 2017 zaradi objektivnih vzrokov odpadla. V kulturnem delovanju društva bosta oba zbora še vedno vodilna in sodelovala na številnih prireditvah v društvu, pa tudi širše v samem mestu in celotni občini. Glavni prireditvi obeh zborov bosta znova Pevska revija Občine Litija in organizacija 20. srečanja upokojenskih pevskih zborov Zasavja in Posavja, ki pa bo tokrat v Kulturnem centru Litija, saj bo to jubilejni koncert, ki ga želimo, kot dolgoletni organizatorji, še posebej slavnostno pripraviti.

Literarna skupina bo v letu 2018 izdala fotoknjigo z inicialkami in zapisi o Savi, pripravila prireditev za ženske v mesecu marcu, izvedla literarni večer z lastnimi prispevki in gosti ter organizirala strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. V svoje delo pa bomo vnesli tudi koristne vložke vaj za vadbo spomina in preprečevanje demence.

Bralna značka za odrasle bo tudi v letu 2018 potekala v sodelovanju s Knjižnico Litija, ki je ponudila tudi za nas zanimiv program španske in latinoameriške literature. Seveda bomo ostali kot skupina še vedno del DU Litija, le naše obzorje in način dela in branja bomo nekoliko dopolnili.

Za citrarji oz. njihovim orkestrom je še eno uspešno leto in načrti za prihodnje so precej podobni. Želijo si več nastopov, vendar jim tehnična zahtevnost izvedbe koncerta le-to otežuje. Individualno delo in delo orkestra na tedenskih vajah bo potekalo tudi v letu 2018. Posamezni člani orkestra bodo samostojno nastopali na internih prireditvah društva, pa tudi po Sloveniji, z letnim koncertom pa se bodo predstavili v enem od pomladnih mesecev.

Ker je pred nami volilno leto in bo potrebno poiskati novo vodjo sekcije, je to mesto pravšnje, da o njem razmislite vsi člani, kajti naša sekcija, tako kot vse ostale, dela v dobro celotnega društva in prav bi bilo, da tako tudi ostane.

Iva SLABE, vodja sekcije

 

SPOMINSKI KONCERT NA MATA SAVŠKA

Sredin večer ,14. november 2018, je bil za mnoge povsem običajen. Za vse nas , ki smo se srečali na Spominskem koncertu na dolgoletnega člana in odličnega pevca našega društva Mata Savška, pa povsem drugačen, poln spominov in lepih pesmi.

Koncert je pripravila Kulturna sekcija DU Litija v Kulturnem centru Litija in zelo smo se razveselili polne dvorane Matovih sorodnikov, prijateljev in someščanov.

Prireditev je pričel Mato sam, saj se je ob njegovi sliki na panoju po dvorani zaslišala pesem En hribček, ki jo je Mato letos maja zadnjič zapel z našim citrarskim orkestrom Srebrne strune v prekrasni viteški dvorani brežiškega gradu in doživel spontan, prisrčen aplavz polne dvorane.

 Za vse , kar s tabo v dolgih letih je bilo,
  za vse dobro, kar si storil
  preden si postal nebo,
  nocoj ti rekli bomo hvala Mato, s pesmijo.

In tako je tudi bilo. Skozi ves koncert se je igralo in prepevalo, največkrat pesmi, ki so bile Matu najljubše in jih je vsa leta tudi sam prepeval. Na odru so po desetih letih, ob pomoči njihovega bivšega zborovodje Ivana Kolarja, znova zapeli pevci nekdanje Lipe. Zapeli so tudi mladi pevci Moške vokalne skupine Lipa, ki so ravno v tem času praznovali svojo deseto obletnico prepevanja in seveda njegovi pevci, pevci Mešanega pevskega zbora DU Litija, z zborovodkinjo Marjano Kolar. V tem zboru je Mato najdlje pel, skoraj 30 let.

Pogosto pa je zapel tudi v duetu, tako s Pavlo Pavlin kot Janezom Prašnikarjem. Tokrat pa sta dve, Matu še posebej ljubi pesmi, ob spremljavi harmonikarja Dušana Kotarja in kitarista Petra Pirca, zapela le onadva.

Na koncertu so sodelovali tudi citrarji, tako vrhunska mojstra citer Peter Napret in Janja Brlec, kot člani Srebrnih strun, Mili Penčur, Pavla Pavlin in Marinka Vahčič. Z njimi sta pela Beti in Janez Prašnikar.

Nekaj iskrenih besed o našem druženju je Matu namenila Mila Grošelj, prav tako dolgoletna, nepogrešljiva članica našega društva in poudarila, da Mato ni pesmi samo zapel, znal jih je oplemeniti s harmonijo čustev, emocije in iskrenega veselja.

Poleg petja je Mato tudi veliko ustvarjal in svoje unikatne izdelke iz lesa, školjk in drugih naravnih materialov podarjal vsem, ki so tako ali drugače prišli z njim v osebni stik. Ustvarjal pa je več kot podaril, zato so bila na odru in na mizicah v preddverju razstavljena darilca, namenjena obiskovalcem, ki so jih z veseljem vzeli za spomin.

S pesmijo HVALA TI, s prirejenim besedilom, so skupaj zapeli vsi nastopajoči, ob spremljavi harmonike , kitare, citer in violine in se tako še zadnjič zahvalil za vse dobro, kar je Mato storil kot pevec in človek.

Ker pa je bil vesele narave, se je tudi koncert zaključil z veselo in poskočno pesmijo, Lepo je biti muzikant. Matu pa je bilo najlepše biti pevec.
Sama dodajam samo še dejstvo, da je z ljudmi, ki so pripravljeni storiti nekaj dobrega tudi za druge, lepo sodelovati, zato v imenu organizatorjev prav vsem nastopajočim še enkrat hvala.

Iva Slabe, voditeljica koncerta

Fotografije: Milan Amon

Ostale slike s koncerta: http://www.dulitija.si/p/index.php?v1=sl&sajt=&v2=Spominski-koncert-na-Mata-Savska_1&v3=Spominski-koncert-na-Mata-Savska_2

 

Gledališče Studenec

V počastitev 65-letnice ustvarjanja Slavka in Vilka Avsenika, so v poletnem gledališču Studenec pripravili domačo gledališko predstavo z naslovom Lepo je biti muzikant. Glavno besedo ima Avsenikova glasba, ki jo izvajajo pravi glasbeniki na dokaj visokem nivoju in v sestavi Avsenikovega ansambla, vkjučno s triom pevca in obeh pevk.

Seveda pa je bilo potrebno glasbo vplesti v zgodbo, ki je sicer malce naivna, vendar v posameznih elementih prikaz resnične človekove narave in osebnostnih lastnosti posameznika.

Odrska postavitev je všečna. Sodeluje kar 55 igralcev, poleg glavnih likov še plesalke modernejšega plesa, oktet in komorni pevski zbor. Med posameznimi slikami pa igra pod odrom trio klaviatur, čela in violine. Mladi glasbeniki igrajo Avsenikove skladbe malo drugače,a zelo lepo in blagodejno za ušesa, kar da čutiti vpliv glasbenega producenta Slavka Avsenika mlajšega.

Predstava je vsekakor vredna ogleda, so bili mnjenja tudi člani našega društva. Predstavo smo si ogledali v nedeljo, 29. julija in po nekaj letih napolnili avtobus do zadnjega sedeža.

Iva Slabe

 

20. SREČANJE UPOKOJENSKIH PEVSKIH ZBOROV ZASAVJA IN POSAVJA

           

V nedeljo, 20. maja 2018, je DU Litija obeležilo svojo dvajseto organizacijo srečanj UPZ Zasavja in posavja. V dvorani KC V Litiji je letošnje udeležence srečanja in vse vabljene goste ter ostale ljubitelje zborovskega petja, pričakala lepa, skrbno pripravljena tematska razstava fotografij, slik in prelepih ročnih in pisnih izdelkov članov našega društva.

Uvod v samo srečanje je bil filmski pregled skozi 20 let srečanj, s katerim se je poskušalo naše društvo DU Litija, ki pripravlja srečanja v sodelovanju s Zasavsko pokrajinsko zvezo in JSKD Območno izpostavo Litija, spomniti in se zahvaliti vsem kadarkoli sodelujočim zborom in njihovim zborovodjem ter društvom.

 Žal je interes v zadnjih desetih letih popustil, nekaj zborov je prenehalo prepevati, nekateri iz naše neposredne bližine ne utegnejo sodelovati, največji problem pa je ta, da mlajše pevce med upokojenci težko najdemo. Seveda pa so tudi svetle izjeme in prav takšna je naš ženski in mešani pevski zbor, ki je trenutno med upokojenskimi zbori v Zasavsko Posavski regiji najštevilčnejši.

Na srečanju je letos prepevalo 5 zborov, ŽPZ Utrinek U3 iz Sevnice, MPZ DU Senovo, MPZ Javor DU Trbovlje ter Mavrica in MPZ DU Litija

Posebne pozornosti sta bila deležna MPZ DU Trbovlje in MPZ DU Litija, kajti oba zbora sta na srečanjih sodelovala vseh 20 let, za kar sta prejela posebno priznanje organizatorjev. Takšno priznanje je prejel tudi zborovodja MPZ Trbovlje Melhijor Hercog, ter 6 njegovih pevcev. To so: Marta Koritnik, Štefka Rauter, Marija Vukovič, Ernest Molan, Franci Lončar in Andrej Ferjanič.

Za 20 letno petje v MPZ DU Litija na revijah pa so prejeli priznanja naslednji člani zbora: Mato Savšek, Berta ŠOŠ, Ani Majcen, Katarina Zebec, Milena Koprivc, Mari Češek, Marija Lovše, Angelca Zupan in Ivi Kastelic.

Posebno priznanje za 20 letno organizacijo srečanj pa je prejelo tudi DU Litija od Zasavske pokrajinske zveze.

          

Vsem nagrajencem ISKRENE ČESTITKE, vsem sodelujočim hvala za lep nastop in tudi za prijetno druženje . Se vidimo naslednje leto.

V imenu organizatorja Iva Slabe

Foto: Milan Amon

Slike v fotogaleriji

Voščilo

Teden citrarskih nastopov

Za nami je naporen, a nadvse uspešen teden,saj smo imeli poleg svojega letnega koncerta še dva zelo uspešna nastopa.
Začnimo s soboto, 21. maja, ko smo se litijski citrarji Srebrne strune DU Litija, letos že drugič udeležili prireditve ˝S citrami po Domžalah˝. Prireditev je potekala na tržnici v Domžalah. Tam se nas je zbralo okoli 110 citrarjev iz vse Slovenije. Uvod v prireditev so pripravili naši profesorji, ki sestavljajo slovenski citrarski kvartet, nato pa smo se citrarji razkropili po različnih krajih Domžal, kjer je imela vsaka skupina svoj nastop. Naša skupina se je predstavila na prostoru pred nekdanjo veleblagovnico Vele Domžale. Tam smo v enournem programu igrali mimoidočim poslušalcem. Poleg igranja pa smo zraven tudi zapeli. Z nami je bil tudi letos naš Mato Savšek, ki je s svojim glasom navdušil poslušalce.
V torek, 22. maja 2018, pa smo se v dvorani KC v Litiji predstavili s svojim 9. koncertom Večer s citrami in gosti.

Program je bil pester, tudi zahteven, toda ob pomoči naše umetniške vodje Anite Vršec in profesorja Napreta, nam je uspelo.

Tokrat sta nam koncert popestrila mlada pevca Vita Kralj in Miha Zagmajster, ki sta s solotočkama in skupnim duetom navdušila poslušalce. Velik aplavz je požel tudi naš starosta, odličen pevec, Mato Savšek. Nepozabni trenutki ob čudovitih zvokih violine našega profesorja Petra Napreta in nekoč njegove učenke, danes priznane citrarke, Janje Brlec, pa so v naših srcih odmevali s ponosom in hvaležnostjo za njun nastop.

Hvala vsem članom orkestra Srebrne strune, voditeljici Janji Turšič in hvala iz srca naši Aniti Veršec, ki vztraja z nami in nam v naših zrelih letih s svojo energijo utira pot v prelep svet citrarskih zvokov.

Hvala tudi obiskovalcem . Vedno smo veseli polne dvorane in veselimo se že našega snidenja na 10. jubilejnem koncertu.

Zaključek našega pomladnega nastopanje pa je bilo sodelovanje na 6. slovenskem citrarskem večeru v Brežicah, 24. maja 2018. Ponosni smo bili, da smo med več kot 100 citrarji iz vse Slovenije, v prelepi in akustični Viteški dvorani brežiškega gradu, zaigrali tudi mi. Z nami je znova zapel tudi Mato Savšek in doživel bučen aplavz.

 

Zapisala: Mili Penčur

 

Literarna ekskurzija “ PO CANKARJEVI MLADOSTNI POTI“

             

V ponedeljek, 16. aprila, je bil napovedan vremensko zelo slab dan, tako da smo se udeleženci literarne ekskurzije nanj pripravili tako fizično kot psihično. Izteklo pa se je povsem drugače. Vreme je bilo več kot primerno, vodenje in razpoloženje pa odlično.

 S Turistično informacijskim centrom Vrhnika smo se dogovorili za voden ogled Cankarjeve mladostne poti, ki so jo na Vrhniki pripravili ob 100 letnici Cankarjeve smrti. Pred hotelom Mantova nas je pričakal „Cankar“, naš vodič, s pravimi brki in klobukom. Že samo njegova osebna predstavitev je bila zanimiva in tako je bilo tudi po vsej poti, ki je trajala malo več kot 3 ure. Ogled smo začeli pred spomenikom Ivana Cankarja, velikega domoljuba in največjega slovenskega pisatelja. Nadaljevali smo „pod mostom“ in se dotaknili Cankarjeve Enajste šole. Ogled Cankarjeve hiše so popestrile anekdote našega vodiča, prav tako tudi vso pot po Vrhniki, tako, da smo spoznali Ivana Cankarja na čisto drug način kot pred mnogimi leti v šoli.

Povzpeli smo se še na hrib z znamenito cerkvijo Svete Trojice , obiskali cerkev Sv. Pavla in pokopališče, kjer je grob Cankarjeve sestre.

Zadovoljni in rahlo utrujeni smo se odpeljali do vasi Podlipa, v gostilno Jurca, ki je znana po mizi, ki jo lahko vrti človeška energija . In res je tako. 12 naših udeležencev je "prepričalo" debelo javorjevo mizo, da se je z nami vred začela vrteti, v levo in desno, odvisno od položenih dlani. Zelo zanimivo in do dandanes še ne čisto raziskano.

Iva Slabe

Fotografije Milan Amon

 

Naš teden prireditev

V Literarni skupini se srečujemo že 8 let in vsako leto pripravimo tudi nekaj javnih prireditev. Osrednja je vedno v mesecu marcu v počastitev 8. marca in materinskega dne.

 Letos je bila ta osrednja prireditev v sredo, 14. marca, v Mestnem muzeju Litija, poimenovali pa smo jo Literarna mavrica. In zakaj?

Srečujemo se že osmo leto in se že kar dobro poznamo. Vemo kaj koga veseli in ugotovila sem, da tega ni malo. Člane literarne skupine sem zato poprosila, da na letošnji prireditvi predstavijo sebe, da povedo, zapojejo ali pokažejo, kaj imajo poleg pesmi in proze še radi, kje vse so uspešni.

In res je bilo vseh dejavnosti za celo mavrico.
Sama sem posebej za prireditev napisala pesem, iz katere boste upam razbrali, s čim vse smo se predstavili.

Literarna mavrica današnja,
drugačna je kot na nebu le barviti krog,

saj naša mavrica je večplastna, krasi jo pesem, glasba, slika
in še delo spretnih rok.


Posebnost eno še nocojšnja
Literarna mavrica ima,

da tudi ko končala se današnja bo
predstava, 
bo delček nje v srcih vaših
z vami šel od tod,

tako ostala sled za njo bo, kamor šla bo vaša pot.

Zaključek prireditve je bil še posebej lep. Ogledali smo si film s fotografijami iz narave in planinskih pohodov v letu 2017, ob nežni citrarski spremljavi.

Prisrčna hvala vsem članom Literarne skupine, Mestnemu muzeju Litija in seveda vsem, ki ste nas prišli poslušat.

V istem tednu pa smo pripravili še dve posebni prireditvi in z njimi razveselili stanovalce Doma Tisje

in Šmelca.

Foto: Milan Amon

Tudi tu je bilo veliko petja, glasbe, smeha . V posebno veselje nam je bilo spontano sodelovanje oskrbovancev in vsem nam je postalo naše delo smiselno in koristno, ne le za nas in našo dušo, temveč tudi za vse tiste, ki sami ne zmorejo več

                                                                                                                         Iva Slabe

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe