V SPOMIN

Našima pevkama

 ANITI TRANČAR

Ko si odšla v zasluženi pokoj, si se takoj včlanila v naše društvo upokojencev. Ker si bila vse življenje aktivna na različne načine, si vedela, da se v času brez obveznosti ne boš zaprla v stanovanje. Vzela si si nekaj časa za premislek, v katero dejavnost v društvu bi se vključila. Spogledovala si se s citrarkami, a si to željo opustila. Ker si imela rada glasbo, si se odločila za prepevanje v zboru. Pridružila si se obema zboroma DU Litija. Predstavila si se kot Ani. Nekateri so te poznali, drugi te nismo. V zboru sem imela že dve Anici, ti si bila tretja. Da ne bi bilo nelagodnosti z imeni, sem te preimenovala v Anito, kar si mi tudi dovolila.
Na vaje si hodila z navdušenjem. Vedno si vztrajala, da se pesem naučiš pravilno, pa četudi je potrebno vajo večkrat ponoviti. Zaupala si mi, da je smiselno, da doma večkrat prepoješ tisto, kar smo se učili na vajah. To se ti je obrestovalo, saj si hitro osvajala nove melodije. Uživala si v petju in naši družbi in imela pogosto večjo energijo in voljo od vseh nas..
Od dneva, ko si šla prvič v bolnišnico, do dne, ko si se poslovila, je minilo samo 14 mesecev. »Zakaj?« se sprašujemo vsi, a ne dobimo odgovora. Imela si toliko načrtov, a vedno si zaključila: »Če mi bo vesolje dalo to možnost ... Bomo videli ...«
Pa ti vesolje ni dalo te možnosti in za vedno si se poslovila 8. februarja. Pleši in poj v vesolju, ki si ga tolikokrat omenila. Zdaj je zares in v popolnosti tvoje.

 

MIRI MAJCEN

Najino poznanstvo se je pričelo pred 25-timi leti, ko si se pridružila petju Ženskega pevskega zbora v Gabrovki, katerega sem vodila. Z menoj si se vozila na vaje No, pa nisva bili sami. Z nama, so bile še tri pevke, ki so bile povezane z Gabrovko. Pet žensk v avtu. Koliko čvekanja in smeha je bilo prisotnega na vsaki vožnji. To so bili nepozabni trenutki. Med nami si se počutila odlično in v zborovskem petju uživala.
Ko sem zaključila z vodenjem zbora v Gabrovki, ti pa si se takrat že upokojila, si se odločila, da se vključiš v DU v Litiji in postaneš pevka Mešanega pevskega zbora in kasneje tudi članica ženskega zbora, Mavrice.
Ko sem v letu 2008 prevzela oba zbora v društvu, sem bila vesela, da sem v zboru videla znane obraze – tudi tebe. Obojestranska trema je izpuhtela in vaje so bile zelo sproščene.
Kmalu si prevzela evidenco prisotnosti na vajah in kroniko nastopov. Vodila si jo vestno in vsakokrat si mi jo dala v pogled, če je v redu, da ne bi kaj pozabila.
To pa še ni bilo vse. Kadar smo imeli interno praznovanje rojstnih dni, sta s Francijem skrbno naročila hrano in pripravila še vse kar sodi zraven. Uživala sta v pripravah naših pojedin in videlo se je,  da sta doma na tem področju.
Nepričakovano in brez opozorila smo se poslovili od tebe. Ni pošteno, da nam nekdo jemlje naše najdražje in v nas pušča veliko vrzel. Velika vrzel pa je zazijala tudi v obeh naših zborih, saj smo v devetih mesecih izgubili tri pevke.

Hvala vama za vse. Pogrešali vaju bomo.

                                                             V imenu vseh pevcev in pevk Marjana Kolar
 

FANI POVŠE, literarni prijateljici
 

V naše društvo upokojencev ste prišla kar nekaj let pred menoj in ko ste se leta 2010 priključili takrat ustanovljeni Literarni skupini, vas nisem poznala. Povedali so mi, da pišete pesmi in da radi nastopate
Vse našteto se je v naslednjih petih letih, ko ste bili z nami, uresničilo. Sodelovali ste na vseh naših takratnih prireditvah, kjer ste doživeto recitirali svoje in včasih tudi izbrane, vam najljubše pesmi. Treba pa je povedati, da niste nikoli pesmi brali. Naj je bila pesem še tako dolga, kot Prešernov Povodni mož, s katerim ste kar nekajkrat nastopali, ste pesem povedali na pamet in vedno znova navdušili.
Sama ste že pred vstopom v Literarno skupino izdala tri svoje knjige in sodelovala v LIKUSu, vaši prispevki pa so tudi v obeh naših knjigah, ki smo jih izdali do leta 2015, kajti po tem letu so se pričele vaše resnejše zdravstvene težave in srečanja z vami so bila vse redkejša.
Spoštovana gospa Fani, hvala vam za vsa leta sodelovanja. Vi ste se poslovili, ostaja pa lep spomin na naša srečanja in nastope in kar je najpomembneje, tu ostajajo za vedno vaše pesmi in zgodbe vašega življenja,

                                                                        V imenu literarne skupine Iva Slabe

 

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1697470

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe