Literarna ekskurzija “ PO CANKARJEVI MLADOSTNI POTI“

             

V ponedeljek, 16. aprila, je bil napovedan vremensko zelo slab dan, tako da smo se udeleženci literarne ekskurzije nanj pripravili tako fizično kot psihično. Izteklo pa se je povsem drugače. Vreme je bilo več kot primerno, vodenje in razpoloženje pa odlično.

 S Turistično informacijskim centrom Vrhnika smo se dogovorili za voden ogled Cankarjeve mladostne poti, ki so jo na Vrhniki pripravili ob 100 letnici Cankarjeve smrti. Pred hotelom Mantova nas je pričakal „Cankar“, naš vodič, s pravimi brki in klobukom. Že samo njegova osebna predstavitev je bila zanimiva in tako je bilo tudi po vsej poti, ki je trajala malo več kot 3 ure. Ogled smo začeli pred spomenikom Ivana Cankarja, velikega domoljuba in največjega slovenskega pisatelja. Nadaljevali smo „pod mostom“ in se dotaknili Cankarjeve Enajste šole. Ogled Cankarjeve hiše so popestrile anekdote našega vodiča, prav tako tudi vso pot po Vrhniki, tako, da smo spoznali Ivana Cankarja na čisto drug način kot pred mnogimi leti v šoli.

Povzpeli smo se še na hrib z znamenito cerkvijo Svete Trojice , obiskali cerkev Sv. Pavla in pokopališče, kjer je grob Cankarjeve sestre.

Zadovoljni in rahlo utrujeni smo se odpeljali do vasi Podlipa, v gostilno Jurca, ki je znana po mizi, ki jo lahko vrti človeška energija . In res je tako. 12 naših udeležencev je "prepričalo" debelo javorjevo mizo, da se je z nami vred začela vrteti, v levo in desno, odvisno od položenih dlani. Zelo zanimivo in do dandanes še ne čisto raziskano.

Iva Slabe

Fotografije Milan Amon

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1274313

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe