POT KULTURNE DEDIŠČINE ŽIROVNICA

 

 

 

 

 

 

V življenju je človeku vedno potrebno tudi malo sreče. In prav te smo bili na ekskurziji Literarne skupine DU Litija, po POTI KULTURNE DEDIŠČINE ŽIROVNICA , deležni v veliki meri.
Najprej je bilo to vreme, sončno, a ne prevroče. Tako smo lahko skoraj ves čas, razen v avtobusu in na ogledih rojstnih hiš slovenskih literaratov, kjer pa smo vsi dosledno upoštevali navodila, si razkuževali roke in nosili maske, preživeli na prostem.

Vsak obisk rojstnega kraja oz. hiše, ki ga vsebuje omenjena pot, nas je navdušil. Začeli smo v Doslovčah in od simpatične kustosinje izvedeli veliko zanimivosti o otroštvu in življenski poti ter delu Frana Seleškega Finžgarja ter prisluhnili originalnemu govoru, ki ga je imel pisatelj ob svoji 80 letnici.

Med potjo do Žirovnice smo se ustavili pri letos obnovljenem čebelnjaku rojaka, velikega strokovnjaka in ljubitelja čebel ter prvega cesarsko kraljevega učitelja čebelarstva na Dunaju (1770) Antona Janše. Prav zaradi njega je kranjska sivka znana po vsem svetu.

V Žirovnici je v rojstni hiši tesnega Prešernovega prijatelja Matije Čopa, znanega slovenskega poliglota, ki je znal kar 19 jezikov, na ogled igrano - dokumentarni film z domačimi igralci, Ni ga lepšga kraja. Film, kjer so igralci domačini, gledalce popelje v vse štiri rojstne hiše znanih žirovniških rojakov, v Janšev čebelnjak, na skrivnostno Ajdno in v zeleno dolino Završnice. V film so vključeni zanimivi podatki o življenju žirovniških slavnih mož.

V Prešernovi Vrbi, ki jo je vsakdo od nas že kdaj obiskal, pa nas je pričakal poseben kustos. Delo in življenje našega največjega pesika nam doslej še nihče ni predstavil na tako zabaven način. .

V Rodnah, kot rečejo domačini, nas je pranečak Janeza Jalna na dvorišču sprejel z dobrodošlico in nam na humoren, pester in zanimiv način opisal svojega prastrica, tako, da smo se kar težko poslovili.

Kulturno pot smo zaključili na vrtu Avsenikove gostilne v Begunjah in si kot piko na i ogledali še muzej največjega velikana narodno zabavne glasbe, Slavka Avsenika.

Bogat dan, krasna doživetja in veliko novega. Ni več kaj dodati.
                                                                                                                                                    Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
08 381 81 63
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
2263843

© 2010-2023 Društvo upokojencev Litija | Ureja Iva Slabe, oblikovanje in postavitev Adi Slabe