PREDNOVOLETNO GOSTOVANJE V SAMOBORU

18. decembra je bil citrarski orkester DU Litija Srebrne strune povabljen k našim rojakom v Slovensko skupnost Samobor. Njihov predsednik, gospod Goran Gorše, domačin, ki je zaposlen v GŠ Brežice, je bil tisti, ki je preko naše umetniške vodje prof. Anite Veršec, dogovoril koncertni večer.

Citrarski orkester, ki je s sabo popeljal še nekaj domačih ljubiteljev citrarske glasbe, je odpotoval iz Litije že ob 13. uri. Ustavili smo seveda v Brežicah, kjer je Anita poskrbela, da smo naložili še mize in stojala ter se tako popolnoma opremljeni in dobre volje odpeljali proti Zagrebu. Želeli smo doživeti tudi čarobnost tega mesta, vendar nam je zaradi gostega prometa časa zmanjkovalo in sprehodili smo se le po najožjem predelu Trga bana Jelačića . Za prvi vtis in uvod v prelep večer pa je bilo vseeno dovolj.

Samega mesta Samobor nam ni bilo dano doživeti, saj se je bilo treba pripraviti na koncert. Dvorana njihovega kulturnega doma ni bila velika, zato pa že zgodaj nabito polna. Pozdravil nas je predsednik društva Goran Gorše, ki je k besedi povabil še župana mesta Samobor Mirana Šoića, predsednika slovenske manjšine na Hrvaškem Darka Šonca in predstavnico slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, Ivanko Filipan.

Program, ki so ga izvedli naši citrarji je bil veličasten, poln čustev, ki so jih izvabili zvoki citer, ob spremljavi violine, pa tudi harmonike , kitare in lepe slovenske besede. Ko pa se je oglasila še slovenska pesem , pela sta Beti in Janez Prašnikar, se je kar nekaj oči zasolzilo in ob zaključlu je z nami pela o lepotah Slovenije vsa dvorana.

Tovrstni koncert je bil na tem prostoru prvič in udeleženci se niso mogli načuditi, kako lepe melodje se da izvabiti iz citer, če jih vodi prava roka.

V sproščenem vzdušju in pogostitvi , se je večer prijetno zaključil s povabilom organizatorjev, da se še kdaj srečamo.

  V imenu Srebrnih strun, povezovalka koncerta , Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1600812

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe