PRIJETNO S KORISTNIM PO PREKMURJU

Vprogramu Literarne skupine za leto 2019 je bila tudi strokovna ekskurzija. Že od jeseni smo pridno prebirali dela Miška Kranjca, se o njih tudi pogovarjali in se  zato odločili, da se podamo v njegovo  Prekmurje.

Naša ekskurzija se je začela z ogledom razglednega stolpa Vinarium Lendava, ki stoji  sredi Lendavskih goric. Dan ni bil najprimernejši za sicer prekrasen razgled na barvito pokrajino od Lendavskih goric na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Bili pa smo navdušeni nad razstavo velikonočnh pirhov štirih dežel v kupoli Stolpa.Predstavilo  se je  21 razstavljavcev, njihovi izdelki pa so bile prave umetnine.

Sledil je ogled Kranjčeve rojstne hiše v Veliki Polani. Ob prijetnem pripovedovanju v prekmurščini, nam je vodička tamkašnjega Turističnega društva Štrk obudila in nadgradila naša znanja o slovenskem pisatelju Mišku Kranjcu, ki je bil velik domoljub. Znal se je vživeti v preproste ljudi in njihovo miselnost ter s tem prikazati do takrat skoraj neznano rodno pokrajino takšno, kakršna je v njegovem času bila. Svoja občutja prekmurske pokrajine pa je kot samouk tudi naslikal, tako da je v njegovi hiši poleg neštetih njegovih knjig, člankov in prevodov, tudi nekaj njegovih slik.

Velika Polana in Mala Polana sta bili leta 1999 razglašeni za Evropsko vas štorkelj, saj imata največ zasedenih gnezd z belimi štorkljami na območju Slovenije.O beli štorklji, njenih gnezdiščih, ki  se zaradi sodobnega kmetovanja zmanjšujejo, pa smo izvedeli v parku, ki jev neposredni bližini pisateljeve domačije.

Obiskali smo še Sobolovo domačijo, ki se nahaja v  Mali Polani . Tu deluje zaposlitveni center Pomelaj, kjer   nastajajo rokodelski izdelki iz ličja , ki slonijo na tradicionalnem izročilu s pridihom sodobnosti. Izdelki se lepo dopolnjujejo z njihovimi  kulinaričnimi dobrotami.

Piko na i pa je bil obisk domačije naše predsednice v Domajincih, kjer si je novo, moderno hišo zgradil njen brat, ki je ostal na domačiji. Zelo lepo so nas sprejeli in nas pogostili, tako da smo se znova prepričali, kako dobrosrčni in prijazni so Prekmurci.

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1652343

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe