PO POTEH VISOŠKE KRONIKE – AGATINA PREIZKUŠNJA

V četrtek, 9. oktobra, se nas je 15 članov Literarne skupine DU Litija odpravilo na ekskurzijo v Škofjo Loko in na Visoko, po poti, zapisani  v Tavčarjevi  Visoški kroniki, ki smo jo člani prebrali in se o delu temeljito pogovorili že na naših spomladanskih srečanjih.
Najprej smo si ogledali kmečki dvorec osrednjeslovenskega ali cerkljanskega tipa s fasado, oblikovano v baročni maniri, na Visokem. S pomočjo vodičke Loškega muzeja  in predstavnika  Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane  smo izvedeli nekaj več o življenju in delu  svetovljana, politika svojega časa, župana Ljubljanskega,  visoškega gospodarja in ne nazadnje,  slovenskega pisatelja, Ivana Tavčarja.
Dvorec se obnavlja, v njem je urejena poročna soba in mala galerija slik  Tavčarja in njegove družine. Ogledali smo si še njegov veličasten kip. Bronasti pisatelj sedi za dvorcem pred gručo dreves in gleda proti svojemu rojstnemu kraju, Poljanam. Kip je izdelal Jakob Savinšek l. 1957. Na robu gozda, s prekrasnim pogledom na domačijo, pa je grobnica Tavčarjevih, ki pa je slabo vzdrževana , kar je velika škoda in nam Slovencem  ni v ponos.
V samem gradu nad Škofjo Loko, kjer je Loški muzej, smo se osredotočili predvsem na dediščino visoških Kalanov, prvih gospodarjev Visokega, spoznali kmečka opravila in sočasno oblačilno kulturo in dediščino dveh obrti, kovaštva in platnarstva, omenjenih v romanu. Prav tako smo si ogledali  predstavljeno dediščino , življenje in delo pisatelja Tavčarja in njegove soproge Franje, humanitarne delavke, organizatorke ženskega gibanja, narodne in dvorne dame.
Po ogledu temeljev osrednjega grajskega stolpa, ki ga danes ni več, kjer pa je bila Agata, obtožena čarovništva, zaprta, smo se podali na Agatino pot. Vodila je  z gradu v mesto in naprej na travnik ob Sotočju Selške in Poljanske Sore, kjer se  je odvijala Agatina preizkušnja.
Ob zasluženi kavici in doživeto predstavljeni  recitaciji Pijanec, naše članice Fani Povše, ki jo je seveda povedala na pamet, se je naša strokovna ekskurzija uradno končala in sledila je le še prijetna vožnja domov.
Hvala naši mentorici Mileni Dimec za idejo in organizacijo ekskurzije in Milanu Amonu za prelepe  fotografije.


V imenu Literatov DU Litija, Iva Slabe

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1498297

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe