MESEC MAREC - MESEC ŽENSK

Marec je poseben mesec. V deželo pride pomlad, hkrati pa obeležujemo v tem mesecu dva praznika, namenjena predvsem ženskam, DAN ŽENA in MATERINSKI DAN. Nobeden od njiju ni samo po sebi umeven in vsak od njiju ima za žensko in mater poseben pomen.

Prvi pomeni predvsem praznovanje  ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Dan žena je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin, ki se je za enakopravnost žensk začela bojevati leta 1889 in prva velika zmaga je bila volilna pravica.

Od tistih časov je že daleč in nekatere dosežene pravice so za naš razviti svet samoumevne, čeprav še zdaleč ni vse „zlato kar se sveti“ in vedno znova tudi v ta naš ženski svet kane kaplja pelina. V zadnjem času predvsem zaradi nasilja nad ženskami v različnih oblikah in različnih razsežnostih. Kljub vsemu pa je pridobljeno vredno spoštovani in skrbeti, da te vrednote ne izzvene.

Veliko bolj oseben in čustven pa je materinski dan. Biti mati je za vsako žensko, ki to doživi, nekaj posebnega in najlepšega. Seveda pa je biti mati tudi pogoj našega obstoja in nadaljevanja človeške vrste.

V našem društvu smo v zadnjih desetih letih obema praznikoma vsako leto namenili skupno slovesnost. Nekje med obema praznikoma smo pripravili kulturno prireditev za vse naše člane in vse, ki so jim tovrstni dogodki blizu. Literarna skupina se je na teh prireditvah predstavila s svojimi literarnimi dosežki, izbrala tekste in pesmi slovenskih avtorjev, namenjene obema praznikoma, predstavila ženske iz našega področja, ki so pustile sledi in vsemu povedanemu dodala še glasbene vložke v izvedbi svojih članov. Vedno je bil odziv dober, še posebej prisrčno pa je bilo v obeh naših domovih za ostarele, v Črnem potoku in Šmelcu.

Zadnji dve leti so se stvari, iz vsem nam znanih vzrokov, ustavile. Žal večina naše populacija ni sposobna pripravljati in prav tako ne sprejemati prireditev po spletu, zato čakamo na boljše čase. Do takrat pa naj velja ČESTITKA VSEM ŽENSKAM za današnji praznik DAN ŽENA in veliko lepega ob preživljanju prihajajočega MATERINSKEGA DNE, 25. marca.

SREČNO

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1697483

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe