Tokrat čez mejo

Stol za dva

Stol za dva

Martennock  (2039 m)

Martennock (2039 m)

Goldeck  (2142 m )

Goldeck (2142 m )

Goldeck

Goldeck

Gusenhűtte   (1740 m )

Gusenhűtte (1740 m )

V soboto 14. avgusta 2010 smo se trije Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi pridružili pohodnikom iz DU Litija. Peljali smo se z avtobusom skozi Karavanški predor in predor St. Niklas, mimo krajev Feistritz, Nikelsdorf in Zlan.
Tu smo zavili na gorsko cesto Goldeck Straβe. Na višini 1.500 m smo zapustili avtobus in se podali na planinsko pot, katera se je strmo dvigala čez travnik s cvetočo reso. Pot nam je vseskozi kazal velik kovinski križ, ki je kraljeval na vrhu dvatisočaka Martennock (2.039 m).
Od tu smo videli tudi naš Triglav, Jalovec in Mangart. Od tu smo šli dalje po grebenu proti najvišjemu vrhu Goldeck (2.142 m). V bližini pod nami je bila koča Goldeck Hűtte. Na vrhu Goldecka stoji velik telekomunikacijski stolp, kateri je viden že iz avtoceste. V njegovi bližini stoji križ. Od tu smo občudovali bližnje in daljne gore, ki so se kazale med raztrganimi meglicami.
Nato smo se spustili po krajšem pobočju do koče Panorama Hűtte (2.112 m). Tu smo imeli daljši postanek za malico. Poskusili smo tudi njihov Kaiserschmarren in marmelado iz brusnic.
Od tam smo se povzpeli na tretji dvatisočak Seetalnock (2.130 m). Potem je sledil krajši spust in zopet smo se povzpeli na vrh na katerem je mini križ.
Nato pa smo se spustili po planini do koče Gusen Hűtte (1.740 m), kjer imajo šank pred kočo poleg korita z vodo, v katerem hladijo pijačo in pinjeno mleko. Tu smo poskusili tudi pinjeno mleko- Buttermilch.
Povsod po planinah so se pasle krave, ponekod pa tudi ovce in koze. Ko smo nadaljevali pohod, smo najprej morali premagati strmino nad kočo, nato pa je bila pot položnejša. Pot se je vila po travnati planini,skozi predel, ki je bil poraščen z lepimi rumenimi smrekami, nato pa še mimo koče Kapeller Hűtte (1.854 m).
Od tu pa po cesti do parkirišča Seetal (1.900 m), kjer nas je čakal avtobus. Tu je tudi spodnja postaja žičnice znanega smučarskega središča Goldeck nad Spittalom. Tu je tudi restavracija, ki pa je bila zaprta. Vkrcali smo se v avtobus in se vračali po isti poti domov.
16.8.2010, Ivan in Olga Kos

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe