18. Spominski pohod Franca Štrusa

Zadnja sobota v mesecu februarju se vse bolj približuje, v glavi pa je polno skrbi.
Narava je tudi v tem koncu Slovenije neusmiljeno udarila in naredila veliko škode po gozdovih, tudi po »Spominski poti Franca Štrusa«.
Nagovoril sem prijatelja in tudi že vodnika, ki se v tej okolici rad rekreira in so mu vsa pota znana, če mi pomaga pri urejanju poti in nato še prevzame vodenje 18. pohoda. Lojze Kotar je mojo prošnjo takoj sprejel in že čez nekaj dni sva se z ročno žago in sekiro podala na pot od Senožeti do Križevske vasi. Očistila in premetala sva kar veliko vejevja, škode pa nisva delala. Zaradi  mojega slabega zdravja  sta  pot do Oklega in Dobovelj očistila sama, Lojze in Franci z Klopc.
Ker letos mineva 70 let od poboja 72 borcev Kamniško-Zasavskega odreda na Oklem, nas  je Združenje za vrednote NOB Domžale obvestilo, da bo za  vse pohodnike na Dobovljah pripravljena  gratis malica. Torej vse je bilo pripravljeno. Kaj pa vreme? Vse možne napovedi sem redno spremljal, slika pa se je iz dneva v dan spreminjala in za ta dan napovedala dež.
Sobota zjutraj, 22. februar, je bil resnično turoben dan. Polepšali so mi ga pohodniki Zagorjani, ki so poleg vodnika prvi prispeli na zborno mesto. » Kaj je zdaj, vpraša  Vili, gremo ne?« Seveda gremo so odgovorili ostali. Pohodnikov je bilo okrog trideset, med njimi šest pogumnih deklet in prav vsi so se v dežnih plaščih podali na pot po asfaltirani cesti proti Zagorici na prvi čaj. Ena izmed pohodnic je praznovala rojstni dan in pohodnike počastila s pecivom in pijačo. Pohodniki pa so ji kljub dežju zapeli.
Pot po gozdu ni bila možna, saj je velik del poti bil zalit z vodo in blatom. Deževalo je ves čas pohoda, prenehalo je samo za kratek čas med proslavo na Oklem, kjer je bil letos svečani govornik nekdanji predsednik  Slovenije g. Milan Kučan. Ponovno je začelo močno deževati in tako je bilo vse  do cilja v Ihanu. Ja, kaj pa zvončki, simbol poti ? Bilo jih je mnogo, a tokrat so bili  zaradi dežja neopazni.
V priročni pisarni  lokala »Barbi Pub« sta vodnika PD Litija pohodnikom podelila zaslužene značke in plakete.
Hvala občini Domžale, pohodnikom iz raznih krajev Slovenije, ki so prišli iz Zagorja, Kočevja, Rado iz Novega sveta, in vsem ostalim.
Celotno pot je prehodilo 32 pohodnikov, nekaj se jih je na Oklo pripeljalo tudi z Ihanske strani.
Podeljenih je bilo 6 srebrnih, 4 zlate značke in 5 plaket.
Nezgod ali omembe vrednih zapletov ni bilo.
Nasvidenje naslednjo leto v večjem številu in lepšem vremenu.
Zapisal: Marijan Jug

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe