POHOD NA PRIMSKOVO IN OKOLICO

Sobota je dan, ko se člani Planinsko pohodniške sekcije DU Litija odpravimo na pohod po bližnji ali daljni okolici Litije. V soboto, 10. maja 2014, smo se zbrali v kar velikem številu, in sicer nas je bilo 32. Kljub slabi napovedi vremena, nas je prijetno presenetil čudovit pomladanski, sončen, topel in jasen dan. Vodil nas je Lojze Hauptman.

Pohod smo pričeli v vasi Gradišče. Povzpeli smo se do cerkvice na Primskovem, kjer je živel in delal duhovnik in bioenergetik Humar.  Ogledali smo si tudi ostanke obzidja iz turških časov. Sprehodili smo se okoli cerkvice ob kateri stoji mogočna, več sto let stara lipa. Nudili so se nam čudoviti pogledi po vsej Dolenjski, na zahodu pa so se videli Snežnik, Storžič in Stol. Zasneženi vrhovi so se lesketali v soncu.

Vsi smo bili navdušeni nad lepotami narave in priznali, da ni potrebno iti daleč od doma, tudi v bližnji okolici je toliko lepega in zanimivega, kar še nismo videli.

Pohod smo nadaljevali čez vasi Sevno, Dolnji vrh, Zagrič, Poljane, na Vinji vrh. Pridni domačini so si zgradili veliko novih hiš, z lepimi vrtovi, ter obdelanimi njivami in vinogradi. Malo smo se odpočili in okrepčali na Vinjem vrhu pri Zadražniku, kjer smo Ivanki Kofol čestitali in zapeli za rojstni dan. Nato pa smo se čez Ježni vrh, Razbor in Kostrevnici veseli vrnili domov.


Tekst in foto: Nuša Rozman

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe