PRIMORSKA – DUTOVLJE

Teranova krožna pot

V soboto 17. maja 2014 smo se člani Planinske sekcije DU Litija po programu, sprehodili po sedem kilometrov dolgi teranovi krožni poti okrog Dutovelj na Primorskem. To pot so domačini pripravili v počastitev praznika terana in pršuta.

Hodili smo tri ure in si ogledovali  kraško planoto in zanimivosti Dutovelj. V Dutovljah je doma teran in pršut. Na tej poti je 26 zanimivih točk še iz antičnih časov. Dutovlje so vas, ki leži nekaj kilometrov stran od Sežane, ki je kraška metropola . Središče vasi je strnjeno okrog najvišje točke – cerkve sv. Jurija, kjer je nekoč stala utrdba vitezov templarjev. Na področju Dutovelj je zemlja zelo rodovitna za pridelavo vina terana. Teran je slovel že v antičnih časih kot vino z zdravilnimi in osvežujočimi učinki. V začetku 19. stoletja so ga celo prodajali v lekarnah na Dunaju, saj vsebuje velik delež železa. Oton Župančič ga je prav tako poskusil in zapisalo se mu je: «Jaz čutim danes vseh živih dan. Moje srce kipi in poje, moja duša je židane  volje, kot bi pila kraški teran«.

Zemlja, v katere nedrih rastejo korenine refoška, to je trta iz katere se prideluje teran, je rjavo rdeča barve. Pravijo ji tudi jerina, jerovica ali terra rossa. Rdečo barvo ji daje nakopičeno železo, katerega srkajo korenine trt. Teran je danes na Evropskem trgu zaščiteno ime.

Vodil  nas je Lojze Hauptman. Po zaključku pohoda smo se ustavili pri našem prijatelju Srečku v Dutovljah. Malo smo se okrepčali, odpočili in zapeli nekaj pesmi. Preživeli smo še en lep dan.


Tekst in fotografije: Nuša Rozman

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe