Pohod Ne vemo kam

V soboto,  18. oktobra 2014, smo se pohodniki planinske sekcije DU Litija  zbrali na železniški postaji Litija in se z avtobusom odpravili na tradicionalni  letni pohod »NE VEMO KAM«.
Odpeljali smo se proti Ljubljani,  nekateri pohodniki so se nam pridružili še na avtobusnih postajah v Kresnicah in v Dolu pri Ljubljani.  Po bolj oblačnem jutru je sonce skozi oblake kmalu poslalo tople žarke in vsi smo se razveselili  lepega sončnega jutra. Pohoda se je udeležilo 29 pohodnikov. Veseli smo bili, da je bil z nami tudi predsednik DU Dušan Jovanovič.

Ugibanje kam se peljemo pa ni mirovalo. Že po nekaj kilometrih smo lahko ugotovili prvo točka izleta, ko smo na hribčku zagledali grad Tuštanj. Tam nas je pričakal sedanji gospodar gradu,  Peter Pirnat. Okrepčali smo se ob jutranji kavici, ter dobrih slaščicah, ki so jih spekle in s seboj prinesle vestne pohodnice. Nato sta nas  Peter in njegova žena  Petra razveselila z lepo glasbeno točko, ki nas je vse zelo ganila, tako lepo je odmevalo po grajskem dvorišču. Po dobri uri zanimivega ogleda gradu, smo zadovoljni nadaljevali vožnjo po lepih moravških poljanah in kmalu  prispeli v prelepo naravo do Gradiškega jezera, ki je  obdano z gozdom in travniki,  pa tudi že z jesensko idilo.

Nekateri smo se podali okrog jezera, drugi pa na nižji hrib. Toda še vedno ni bilo jasno, kje bo zaključek izleta. Po krajši zanimivi vožnji, smo pristali pri Čebelarskem domu v Lukovici in si potešili žejo, kajti bil je topel sončni dan. Po ogledu narave in nekaj čebelnjakov, smo vožnjo nadaljevali. Krenili smo nazaj proti moravški dolini, ampak še vedno ni bilo jasno kje je končni cilj izleta.

Na začetku vožnje smo  pohodnikom razdelili anketne liste.  Iz pregleda  izpolnjenih vprašalnikov je bilo razvidno, da je  od 30 pohodnikov cilj pravilno ugotovilo 9 pohodnikov. Vse večje je bilo ugibanje v katerem kraju se bo na končno ustavil avtobus. Ura se je bližala 14. uri popoldan, ko je avtobus pripeljal na lepo izletniško kmetijo »Pr Lavrič« v zaselku Vrtače – Mala sela. Tam nas je z  dobrodošlico pričakala gospodinja Vera Lavrič. Vstopili smo  v lepo urejeno kmečko hišo, kjer je bilo vse pripravljeno za kosilo.

Pripravili pa smo tudi skromna darila: za najstarejša pohodnika tega izleta Ivana Blažiča – 84 let in za Mimi Kokalj – 82 let. Obdarili smo tudi osebo, ki je bila izžrebana med pravilnimi devetimi vprašalniki kje bo zaključek, to pa je bil  Ludvik Kofol. Na tem zaključku izleta pa smo proslavili tudi 80. rojstni dan dolgoletnega planinca Ludvika Kofola, ki je vso družbo častil s pijačo, mi pa smo mu zapeli in zaželeli »vse najboljše...«.

Zadovoljni smo se zahvalili za prijeten  potek tega izleta, tako organizatorkama kakor tudi vodji planinske sekcije DU Litija  Nuški Rozman.

Vsi pohodniki smo druženje zadovoljni zaključili z željo, da se v bodoče še pripravijo podobni pohodi, ki bodo primerni tudi za starejše udeležence.
Bil je lep, nepozaben dan,  srečni ter zadovoljni smo se  odpeljali nazaj v Litijo,  vsak na svoj dom.

Litija, 22.10.2014
Zapisala:
Ani Majcen

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe