Sinji vrh, Otliško okno, Mali Golak

Vodicka-s-planinci

Vodicka-s-planinci

Otlisko-okno

Otlisko-okno

Iztokova-koca-pod-Golaki

Iztokova-koca-pod-Golaki

Na-vrhu-Malega-Golaka

Na-vrhu-Malega-Golaka

Člani Planinsko pohodniške sekcije DU Litija  smo se  19. julija 2014 odpravili na Primorsko. Preko Črnega vrha smo se najprej pripeljali do Sinjega vrha. Na 1000 metrov nadmorske višine stoji dom slikarjev. Tu preko celega leta potekajo številne slikarske kolonije. Najbolj znana je Mednarodna slikarska delavnica Slovenije. Sem prihajajo slikarji iz mnogih držav. Ta dom se ponaša tudi z etnografskim muzejem in s stalno razstavo del vseh umetnikov, ki so tu ustvarjali svoja dela.

Od tu nas je pot vodila do vasi Otlica. Želeli smo si ogledati znano Otliško okno in spoznati njegovo zgodovino. Otlica je urejena vas, polna rož in zelenja ter prijaznih ljudi. Planinski vodnik iz Otlice nas je pospremil do okna, katerega je narava ustvarila sredi skalnate pregrade. Vaščani to mojstrsko povežejo z mitom in zgodba povedana v narečju močno zaživi.

Tretji naš cilj je bil Mali Golak sredi Trnovskega gozda. Pot nas je vodila do Iztokove koče pod Malim Golakom. Nekateri smo odšli do vrha, drugi so ostali pri koči. Hodili smo po razgibani poti, polni mogočnih dreves, skal in prijetne sence. Na vrhu pa smo doživeli dober razgled po širnem Trnovskem gozdu in posejanih zaselkih.

Zadovoljni smo se vrnili do koče, si napolnili želodčke z okusno joto, pokramljali s prijazno oskrbnico in kuharico ter se odpravili proti domu.

Zapisala: Mila Grošelj
Fotografije: Marko Samec

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe