OBISKALI SMO LOVRENŠKA JEZERA

 

Eden zadnjih poletnih pohodov naše pohodniške skupine je bil v soboto, 4. septembra, namenjen obisku Lovrenških jezer.

Izhodišče našega pohoda je bila Rogla. Iz avtobusa smo izstopili na velikem parkirišču v bližini hotela Planja, od koder smo se preko travnika, mimo akumulacijskega jezera, ki služi pozimi za zasneževanje smučarskih terenov, odpravili proti našemu cilju.

Pot nas je vodila sprva rahlo navzdol do oznake za Lovrenška jezera, nato pa smo po rahli vzpetini prispeli v gozd. Na sami poti smo naleteli na kar precej razpotij, vendar nas je naš tokratni vodič Lojze Hauptman, kot vedno, zanesljivo usmerjal tako, da smo brez posebnih težav in varno, po malo slabših kolovoznih poteh, prispeli do zgledno urejene, z lesom tlakovane stezice, ki omogoča pohodnikom varen vzpon do vrha.

Jezerca ležijo na površini okoli 16 ha na Pohorskem šotišču, med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Jezerca so kotanje s površino nekaj kvadratnih metrov in globine do 1,2 m, ki dobivajo vodo le s padavinami. Obdaja jih rušje. Na začetku barja je razgledni stolp, ki omogoča pogled po vsej površini Lovrenških jezerih in okoliških hribih.

Sprehod med jezerci po lesenih brveh daje pomirjujoč občutek, čeprav je bilo v času našega obiska na jezercih cvetočih lokvanjev le še za vzorec.

Po vrnitvi na Roglo smo si še malo ogledovali nove pridobitve, predvsem novozgrajeni stolp Pot med krošnjami, vendar le od daleč, samo za vtis.

Pohod se vedno zaključi s prijetnim druženjem ob kosilu in tudi tokrat je naš vodič Lojze našel zelo lepo urejeno gostišče HRAM ZIMRAJH, v Brezju pri Oplotnici. Na pokriti vrtni terasi, kjer smo bili edini gostje, so nas prijazno sprejeli in še bolje pogostili, tako da se je naše druženje zavleklo v pozne popoldanske ure.

Lep dan, lep pohod, odlično vodenje. Si lahko želimo še več?

Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1809003

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe