Izlet: Volčja Jama - Sveti Večer - Črni Potok

torek, 27.3.2018

Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi sva se v soboto, 24. marca 2018, pridružila pohodnikom planinske sekcije DU Litija.

Pohod smo začeli v naselju Volčja Jama, ki spada v občino Šmartno pri Litiji. Pot nas je vodila do lovske preže, kjer imajo oznako za "carino". Tam smo zavili desno in se po cesti vzpenjali skozi gozd. Šli smo mimo domačije Prelaznik, kjer smo opazili sušilnico sadja in dva čebelnjaka. Nedaleč stran je bila še zadnja domačija v naselju Volčja Jama. Od tam smo imeli lep pogled na Obolno. Prišli smo do razpotja, kjer ena pot vodi do zaselkov Kot in Vintarjevec, druga v Osredek. Mi pa smo šli po stezi navzgor skozi gozd. Od daleč smo videli vasico Sveti Večer in nad njo istoimenski vrh s pretvornikom, ki je bil najvišja točka naše poti. Šli smo tudi mimo osamljene domačije, kjer imajo tudi sušilnico sadja. Od tam nas je pot vodila navzdol do vasice Sveti Večer. Na hišnih tablicah piše Podroje.

Na začetku vasi smo šli po kolovozu skozi gozd na vrh do piramide in pretvornika (516 m). Pohod do tu je trajal uro in pol. Pri pretvorniku smo imeli kratek postanek za počitek in malico iz nahrbtnika. Za posladek je poskrbela pohodnica Jasna. Iz vpisne knjige smo razbrali, da je vrh zelo obiskan.

Pohod smo nadaljevali po stezi navzdol in prišli do odcepa, kjer iz Šmartnega na vrh vodi luštna pot. Mi smo šli naprej po poti in se ustavili pri hiši v Jazbinah, kjer smo malo poklepetali z domačinko in si ogledali vrt poln pomladnega cvetja. Šli smo tudi mimo Dobravčevega ranča, potem pa zavili na "vinsko ulico Jazbine", kjer smo se ustavili pri hiši kjer je Petričev, Goršetov in Anitin hram. Tam nam je prijazna domačinka dala piti sladko belo vino. Imeli smo lepe razglede po vinogradih pod nami, na cerkvico na Brezjah pri Črnem Potoku in na okoliške zaselke.

Sledila je še hoja mimo Koželovega hrama, kjer imajo potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Nadaljevali smo pohod po stezi skozi gozd, ki je vodila mimo lovske koče LD Šmartno pri Litiji na Grilovcu (399 m). Od tam je pot vodila le še navzdol. Vodnik Lojze je izbiral poti, ki niso bile blatne in ovirane s podrtim drevjem.

Ko smo prišli iz gozda nad naseljem Črni Potok, nas je pričakala naša pohodnica Anica in nam pripravila veselo presenečenje. Od tam smo šli po asfaltni cesti do gostišča Krznar, kjer smo imeli naročeno obaro z ajdovimi žganci.

Skupaj s postanki smo uživali v naravi 3 ure in pol.

Ivan in Olga Kos

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1500529

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe