POHOD ZAJAMNIKI – USKOVNICA

Tretjo soboto v avgustu smo se člani DU Litija, na povabilo naše planinske sekcije, podali v dremavo jutro, ki je obetalo lep sončen dan. Veselili smo se pohoda po Pokljuki, saj smo vedeli, da se bomo povzpeli na eno njenih najbolj slikovitih planin na njenem južnem robu visoko nad Bohinjem. Naš cilj je bila planina Zajamniki.

Avtobus smo napolnili z živahnim klepetom. Spremljali smo kraje, ki so hiteli mimo nas: Bled, Zatrnik, Goreljek na Pokljuki. Sledil je zavoj na levo do Konjske planine in naprej do planine Na pečeh. Tu smo izstopili in pričeli z našim pohodom.

Gozdna pot nas je prav kmalu pripeljala na travnato pobočje, od koder se nam je odprl čudovit razgled. Pod nami se je razprostirala planina Zajamniki s pastirskimi stani ob raztegnjeni kolovozni cesti. Na zahodu nas je pozdravljal očak Triglav, obdan s sosednjimi gorskimi vrhovi, pod nami pa se je kot veliko modro oko bleščalo Bohinjsko jezero. Odpirale so se nam podobe za podobo, ena lepša od druge.

Na travniku so nas kamni, položeni drug ob drugem v večji krog, vabili naj postojimo na energetski točki. Strinjali smo se, da je to ravno pravšnje mesto, da se okrepčamo z vsebino iz naših nahrbtnikov.

Od tu nas je pot vodila po gozdni cesti proti Uskovnici, vse do tamkajšnjega planinskega doma. Posedli smo se po klopeh ob mizah zunaj doma in se tako v pričakovanju dobre hrane pridružili številnim drugim planincem. Tudi nam je teknilo okusno kosilo.

Pred nami je bila še pot k planini Praprotnica, kjer nas je čakal avtobus. Zadovoljni smo se vrnili domov. Preživeli smo čudovit dan.

 

Tekst: Alojz Kavčič

Foto: Milan Amon

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1602106

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe