OBISK SLOVENSKIH KONJIC IN OPLOTNIŠKEGA VINTGARJA

Vedno znova me preseneti dejstvo, koliko nepoznanih, a prelepih kotičkov skriva naša Slovenija. To sicer ne velja za prikupno podeželsko mestece Slovenske Konjice, ji je bilo že dvakrat odlikovano z zlatima medaljama iz evropskega tekmovanja Entente Florale. Mnogi od nas pa smo se prvič sprehodili okoli Starega gradu, ki se dviga nad mestom in spada med najstarejše gradove ne slovenskem. Grad je sicer v ruševinah, obnovljen je le stolp in razgledna ploščad, od koder je  lep pogled na Slovenske Konjice in del Konjiške gore.
Z gradu vodi v staro mestno jedro urejena pot in tu nam je Milan Amon, vodja pohoda, opisal kratko zgodovno mesta, kamor sodi tudi legenda o konjiškem zmaju in nam pokazal rojstno hišo velikega slovenskega pesnika, prevajalca in publicista Ivana Minattija. Vsi poznamo njegovo pesem „Nekoga moraš imeti rad“, mi pa smo imeli radi njega, pravijo Konjičani in mu podelili naziv častnega občana. Dvema pesmima izmed njegove bogate zbirke smo prisluhnili tudi mi.
Oplotniški vintgar je bila naša druga destinacija, ki je s svojo razgibanostjo, žuborenjem vode in prijetnim hladom v precej vročem dnevu dodala tisto pravo pohodniško zadovoljstvo.
Hvala Milanu Amonu za skrbno načrtovano in kulturno obarvano pot in naj se veselo druženje pohodniške skupine DU nikoli ne konča.
                                                                                                              Iva Slabe

 

DU Litija

Naslov:
Jerebova ulica 3,
1270 Litija

Telefoni:
01 89 83 923
0590 32 106
040 983 988

E-mail:
info@dulitija.si

TRR: SI56 6100 0000 9412 063 pri Delavski hranilnici
Število ogledov:
1602054

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe