Po obronkih Jablaniške doline

Druga točka  žigosanja knjižice Jablaniškega pohoda in krajši počitek in okrepčilo

Druga točka žigosanja knjižice Jablaniškega pohoda in krajši počitek in okrepčilo

Čebelar Peter Kokošar na Gradišču

Čebelar Peter Kokošar na Gradišču

Zaključek pohoda pri turistični kmetiji Zaman v Gradišču,  in prodajalki srečk za srečelov

Zaključek pohoda pri turistični kmetiji Zaman v Gradišču, in prodajalki srečk za srečelov

Povratek in pogled na Litijo

Povratek in pogled na Litijo

Vsako leto poteka na prvo soboto v aprilu pohod po obronkih Jablaniške doline. Letos je bil, 2. aprila, že osmi pohod, katerega se je udeležilo tudi 52 pohodnikov planinske sekcije DU Litija in še veliko drugih prijateljev narave, pohodnikov in planincev. Pohod organizira Društvo za razvoj podeželja Laz. Začetek pohoda je bil pri gasilskem domu v zgornji Jablanici, Zaključna prireditev, z veliko gostinsko ponudbo in kulturnim programom, pa je potekala na turistični kmetiji Zaman v Gradišču.

Na startu so nam prijazni domačini za simbolno startnino ponudili še jabolko, štrukeljce in napitke. Pot je dolga pet ur in je označena z lesenimi puščicami. Pot poteka mimo cerkve svete Ane, čez Jablaniške Laze, čez Bukovico in nato do mamoljske cerkve. Zadnji je vzpon do gradiške cerkve. V Gradišču je člane naše sekcije pričakal naš član Vinko Grošičar in nas počastil z narezkom in napitkom. Pa tudi med potjo so domačini na stojnicah ponujali domače dobrote.

Celo pot so se nam ponujali čudoviti razgledi po posavskem hribovju.

Ker je bilo dobro vzdušje in lepo vreme, se nam iz turistične kmetije Zaman ni mudilo domov. Sklenili smo, da se bomo tega pohoda udeležili tudi naslednje leto.


4.4.2011
Tekst in fotografije: Nuša Rozman
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe