Pohod na Učko

Poklon

Poklon

Kamniti stolp na Vojaku

Kamniti stolp na Vojaku

Vojaški radar in oddajniki na Učki

Vojaški radar in oddajniki na Učki

Stane  na Vojaku

Stane na Vojaku

Učka je 20 km dolg gorski masiv, ki se razteza na polotoku Istra. Na severu meji na Čičarijo, na jugu pa na Reški zaliv. Njen najvišji vrh je »Vojak« (1401 m), nato Suhi vrh (1330 m), Mala Učka, Vela Učka (so tudi vasi pod njima) in Perun (881 m), ki je dobil ime po staroslovanskem bogu.

Naš pohod, v soboto, 19. februarja 2011, smo pričeli na prelazu Poklon, kjer se stikata pogorje Učka in Čičarija. Na Poklonu (922 m) je hotel in planinska koča. Ime Prevala je nastalo zaradi klanjanja ljudi vatikanski Mariji v starih časih.

Od tu do vrha Vojaka je 1,5 ure hoje. Vrh je v lasti Hrvaških oboroženih sil, saj imajo tu postavljene razne antene in oddajnike. Prišleki niso moteni in se brez ovir lahko povzpnejo na razgledni stolp, pozidan leta 1911. Iz stolpa je lep razgled na: Cres, Lošinj, Gorski Kotar, Velebit, Čičarijo, Tržaški zaliv, Julijske Alpe, pa še....

Vračali smo se po južni strani »Vojaka«, v vas Mala Učka in naprej skozi vas Trebišče do Moščeničke Drage (3 ure). Ti dve vasi sedaj obnavljajo, ker so jih leta 1944 požgale nemške in italijanske oborožene sile in jih sedaj uporabljajo samo kot vikend hiše,. Tako piše na spominskih ploščah v vaseh. Ta pot se imenuje Perunova pot.

Naš pohod smo zaključili na slovenski strani, v gostilni »Potok«, nato pa z avtobusom krenili proti domu.


21.2.2011, Marjan Jug
Foto: Olga Kos
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe