Pohod

na Pristovški Storžič in skozi Korško sotesko

Korška soteska

Korška soteska

Cerkev v Kortah

Cerkev v Kortah

Mejni prehod Jezerski vrh

Mejni prehod Jezerski vrh

Proti vrhu Pristovškega Storžiča

Proti vrhu Pristovškega Storžiča

Pristovški Storžič vrh - 1759 m

Pristovški Storžič vrh - 1759 m

Pohod na Pristovški Storžič in skozi Korško sotesko
V soboto 14. maja 2011 smo se s pohodniki iz Društva upokojencev Litija podali na Pristovški Storžič (Kaerntner Storschitz) in skozi Korško sotesko (Trögerner Klamm). Z avtobusom smo se zapeljali do meje na Jezerskem vrhu (1.216 m).
Hitri in vzdržljivi pohodniki smo tam izstopili in se takoj podali po gozdni cesti proti gori, ki stoji na avstrijski strani. Pri lovski koči smo odšli navzgor v gozd in po strmi stezi, ki je nekajkrat prečila gozdno cesto in tako prišli na sedlo. Od tu naprej je bila pot vedno bolj skalnata in je vodila skozi ruševje. Proti vrhu smo si pomagali z jeklenicami in prišli na skalni greben.
Naprej do jeklenega križa je bilo le še nekaj minut. Od mejnega prehoda do vrha smo hodili uro in štirideset minut. Pristovški Storžič (1.759 m) je izredno razgleden vrh nad Jezerskim. Razgled je bil čudovit. Zasneženi vrhovi okrog nas so se svetili v soncu. V skrinjici ni bilo žiga, bila pa je vpisna knjiga.
V dolino smo sestopili po drugi poti. Tam ni bilo jeklenic. Pot se je zmerno spuščala najprej skozi ruševje, potem pa skozi gozd. Vse poti so lepo označene s smernimi tablami. Videli smo več vrst gorskega cvetja. Med njimi je izstopal avrikelj in navadni alpski zvonček.
Ustavili smo se v vasici Korte, kjer so hiše rastresene po bregovih. Najbolj poznani prebivalci Kort so Smrtnikovi, ki jih poznamo po petju koroških pesmi. Njihova kmetija leži na višini skoraj 1.000 metrov.
Šli smo mimo Korške cerkve in naprej do gostilne "Franzl", ki je na koncu Korške soteske. Tam smo imeli krajši postanek. Potem smo šli skozi eno najlepših sotesk v Karavankah. Asfaltna cesta je vkopana v skalo in 14 mostov prečka Korški potok. Soteska je zelo slikovita. Voda je prozorna ali nežno zelena. V njej se bleščijo pisani kamni. V tolmunih so plavale velike postrvi. Soteska je dolga tri kilometre. S ceste smo občudovali tudi gorsko cvetje.
Druga skupina - polžki so se z mejnega prehoda peljali naprej v Avstrijo in skozi Železno Kapljo do parkirišča na začetku Korške soteske. Hodili so skozi romantično in neukročeno gorsko sotesko, ki ponuja obiskovalcem na ogled edinstvene rastline, živali in kamnine. Ko so prišli do konca soteske, so se pri gostilni "Franzl" okrepčali. Šli so še do vasi Korte, potem pa se vrnili po isti poti skozi sotesko do avtobusa.
Vodnik Borut nam je zopet pripravil čudovit pohod. Zaključek smo imeli na Jezerskem v Gostišču ob Planšarskem jezeru.
Ivan in Olga Kos
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe