Primorska

Primorsko imamo radi

Na poti proti Volniku

Na poti proti Volniku

Pevci v elementu

Pevci v elementu

Razgledni stolp na Volniku

Razgledni stolp na Volniku

Vrh Volnika 546 m

Vrh Volnika 546 m

V soboto 7. maja nas je naš vodnik Lojze popeljal na sončno narodno zavedno Primorsko. Kar 56 se nas je odpravilo iskat novih dogodivščin in obnavljati ustaljene navade v Dutovljah. Kmalu po prehodu državne meje smo obiskali grič Tabor, na katerem je bilo prazgodovinsko svetišče, pozneje rimska utrdba in nazadnje cerkev z obzidjem. V cerkvi je bilo občutiti slovenstvo brez tujih primesi.
Odpeljali smo se še malo od Repna in zastavili korak po lepi senčni poti na Volnik, na najvišji vrh (546 m) Sežanskega krasa. Na vrhu smo imeli razglede na vse strani neba. Videli smo Tržaški zaliv do Devina in slovenske kraje do Štanjela in v ozadju Nanos.
Z vrha smo se spustili v Zagradec; od tam pa nas je voznik Tomaž čez slovenske vasi peljal v Dutovlje na našo že preizkušeno domačijo Šterling. Tu smo preizkusili primorsko kulinariko in častili teran. Čas se je ustavil po zaslugi našega planinskega 9 cvetličnega šopka, ki je svoje praznovanje rojstnih dni nazdravil skupaj z nami z dokaj močno primorsko kapljico.
Na Primorskem je vedno lepo in na svoj način slovesno. Se spomnite njihove himne?

10.5.2011,
Tekst : Jože Dernovšek
Foto: Olga Kos in Nuša Rozman
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe