Štrusov pohod

POHOD PO POTEH IN STEZAH ZADNJEGA POHODA FRANCA ŠTRUSA


Člani PS DU in še drugi udeleženci smo se, v hladnem zimskem jutru, dne 26. februarja 2011, odpeljali z avtobusom iz Litije do Senožeti. V Senožetih je bil start 15. spominskega planinskega pohoda Franca Štrusa po poteh in stezah zadnjega pohoda, katerega je vodil pred smrtjo. Bil je zelo prizadeven član Društva upokojencev in Planinskega društva in je s svojim delom veliko prispeval k razvoju pohodništva. Bil je tudi markacist.
Trasa poti je: Jevnica, Senožeti, Križevska vas, Zagorica, Trojica, Oklo, Tabor in Ihan. Pohod je vsako leto in sicer vsako zadnjo soboto v februarju.
Pot se iz Senožeti zelo strmo dviga, nato pa se proti Križevski vasi malo poravna . Po uri in pol hoje skozi Križevsko vas, smo prišli v Zagorico, kjer stoji rojstna hiša velikega svetovno znanega matematika in fizika Jurija Vege. Tu smo se udeležili krajše spominske slovesnosti, v počastitev 15. pohoda in hkrati spomina na bitko na Oklem, leta 1944. Ta dan sovpada s spominsko slovesnostjo na Oklem, ki jo pripravi Zveza borcev v spomin, ko je padlo v zasedo sovražnika 72 partizanov Kamniško zasavskega odreda in so bili vsi pobiti. Po teh krajih so med vojno potekale pomembne vojaške poti na vse strani Slovenije. Govornik je bil Mirko Kaplja.
Tu smo dobili topel čaj in kavo, družina Jug pa je vse udeležence počastila z odličnimi orehovimi štrukeljci.

Pohod smo nadaljevali mimo Trojice proti Oklemu, kjer je bila ob 11. uri spominska slovesnost s kulturnim programom. V bližini smo se ustavili in se odžejali in pomalicali in se nato podali proti Ihanu. Cela pot je dolga štiri ure.

Ustavili smo se v gostilni v Ihanu, kjer smo počakali avtobus za Litijo. Med tem pa smo nazdravili Viktorju Čebeli, ki je vodil PS DU celih deset let in je redni udeleženec pohodov, za njegov rojstni dan. Pevci pa so mu zapeli nekaj pesmi.

Foto: Peter Kokošar

28.2.2011, N. Rozman

 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe