Vzpon na Ankogel

Začetek poti, v ozadju zgornja postaja žičnice, nad njo koča

Začetek poti, v ozadju zgornja postaja žičnice, nad njo koča

Prečenje ledenika

Prečenje ledenika

Na Malem Ankoglu ( 3096 m )

Na Malem Ankoglu ( 3096 m )

Ankogl ( 3251 m )

Ankogl ( 3251 m )

Borut pred kočo- Hannoverhaus ( 2719 m )

Borut pred kočo- Hannoverhaus ( 2719 m )

V nacionalnem parku Visoke Ture

V nacionalnem parku Visoke Ture


V soboto, 18. avgusta 2012 sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniki DU Litija osvajat tritisočak v Avstrijo. Z avtobusom smo se peljali skozi karavanški predor, mimo Spittala, skozi naselje Mőllbrűcke in Obervellach. Od tam pa po alpski cesti skozi mestece Mallnitz do parkirišča spodnje postaje gondolske žičnice (1.287 m) na Ankogel.
V petih minutah smo se pripeljali do vmesne postaje (1.941 m). Tam smo prestopili in se v sedmih minutah pripeljali do zgornje postaje (2.631 m).
Od tam do koče Hannoverhaus (2.719 m) je petnajst minut hoje. Do tu pride veliko turistov občudovat panoramo.

Od zgornje postaje žičnice smo odšli po direktni poti na Ankogel. Pot je dobro označena in v zgornjem delu zahtevna. Na smerni tabli piše, da je do vrha tri ure. Pot je v večini kamnita in polna granitnih plošč. Prečili smo pobočja sosednjih vrhov. Nekaj je bilo položne poti, potem pa vedno bolj strmo proti ledeniku Lassacher Kees. Od tam smo se povzpeli na škrbino Radeck Scharte in po grebenu prišli na Mali Ankogel (3.096 m). Za nekatere pohodnike je bil to cilj pohoda.
Najbolj vztrajni smo šli naprej. Pot na Ankogel ni zavarovana. Tu ni jeklenic in klinov, pač pa granitne plošče, kot da bi jih nekdo zložil.
Nekaj mest je izpostavljenih, zato smo morali biti previdni. Od Malega Ankogla dalje smo se vzpenjali po grebenu. Pot je bila strma in zahtevna.
Prišli smo do križa, ki je malo pod vrhom. Tam smo se dalj časa zadrževali, ker smo imeli čudovite razglede na tritisočake in na najvišji vrh Grossglockner (3.798 m).
Ankogel sodi v Visoke Ture in je tretji najvišji vrh v skupini Ankogel. Od križa do najvišje izpostavljene točke gore Ankogel (3251 m) smo se povzpeli le nekateri.
Vrnili smo se čez Mali Ankogel do koče Hannoverhaus, kjer smo žigosali dnevnike. Ker pelje zadnja gondola ob 16.20 uri, se nam je že mudilo. Od spodnje postaje žičnice smo se sprehodili še do jezera Stappitzer See v nacionalnem parku Visoke Ture.
Vodnik Borut nas je vodil že na Veliki Hafner (3.076 m), nato na Säuleck
(3.086 m) in sedaj najprej na Mali Ankogel (3.096 m) in od tam še na 155 m višji Ankogel.
22.8.2012
Tekst in fotografije: Ivan in Olga Kos
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe