Jubilejni pohod ob 20. letnici sekcije

Pohod na Sv. Ano in Grmado

Miro z jurčki

Miro z jurčki

Pri jamarskem domu

Pri jamarskem domu

Cerkev Sv. Ane

Cerkev Sv. Ane

Planinski dom pri Sv. Ani

Planinski dom pri Sv. Ani

Na Grmadi

Na Grmadi

V soboto, 23. junija 2012, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi udeležila pohoda planinske sekcije DU Litija. Tokrat nas je vodnik Borut vodil na Dolenjsko. Pohod smo začeli v Ribnici.
Najprej smo šli po Ribniški naravoslovni poti do Sv. Ane. Pot ni bila zahtevna. Čez pol ure smo že prišli do Jamarskega doma pri Francetovi jami. Do tam je bil le rahel vzpon. Potem pa smo šli strmo navzgor skozi gozd do cerkvice Sv. Ane (920 m), nato pa malo spusta do planinske koče (910 m), ki je v neposredni bližini.
To je območje Male gore. V bližini je najvišji vrh Stene Sv. Ane (964 m), kjer je kamnit opazovalni stolp, v njegovi bližini pa razgledišče. Od tam naprej je bilo še nekaj kratkih vzponov in spustov, drugače pa je bila položna pot. Šli smo mimo zaselkov Žukovo in Vrh pri Poljanah (830 m) in se povzpeli na Grmado (887 m). Od Ribnice do Grmade smo hodili dobre štiri ure. Grmada leži na zahodni strani Ribniške Male gore. Je kopaste oblike in dostopna z več strani. Vse poti so lahke in dobro označene. Na njenih prisojnih pobočjih so senožeti, lepo vzdrževani pašniki in polja. Sedaj cveti veliko travniških cvetlic.
Na vrhu Grmade stoji Turistični dom in RTV oddajnik. Vreme je bilo delno oblačno. Imeli smo lep razgled na Ribnico, njeno okolico in bližnje vrhove.
"Polžki" so imeli krajšo pot. Šli so iz Velike Poljane na Grmado in hodili eno uro. Ob poti so opazovali travniško cvetje in živino na paši- predvsem teličke in žrebičke. Med tem, ko so čakali "gamse", pa so nabirali zdravilne zeli in jurčke. Za kosilo nam je prijazna oskrbnica pripravila pečenega odojka, meso z žara in vrsto različnih solat.
S tem pohodom smo proslavili 20. letnico delovanja planinske sekcije DU Litija. Pred domom na Grmadi smo imeli kratek kulturni program in zahvale vodnikom za dobro in odgovorno vodenje. Obudili smo tudi spomin na pohodnike, ki jih ni več z nami.
V dolino smo šli skozi naselje Vrh pri Poljanah in skozi naselje Velike Poljane, kjer nas je pri cerkvi čakal avtobus.

 
Tekst in fotografije: Ivan in Olga Kos
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe