Pohod na Topico in Ojstro

Čača in Marjana ogledujeta kaščo na Peršmanovi domačiji

Čača in Marjana ogledujeta kaščo na Peršmanovi domačiji

Vrh Topice ( 1649 m )

Vrh Topice ( 1649 m )

Ojstra ( 1577 m )

Ojstra ( 1577 m )

Vzpon na Ojstro

Vzpon na Ojstro

V soboto, 12. maja 2012 sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniki iz DU Litija na avstrijska vrhova, ki ležita med Obirjem in Peco.
Zapeljali smo se čez mejni prehod Jezerski vrh, od koder smo že imeli lep pogled na obe gori. Obe sta skoraj v celoti poraščeni z gozdom, le na vrhu sta goli. Nadaljevali smo z vožnjo do Železne kaple in naprej do gostišča Riepl v Koprivni.
S parkirišča smo odšli najprej po kolovozu čez travnato pobočje, nato pa po stezi skozi gozd, mimo rdečih skal in zopet čez travnata pobočja, kjer cvetijo encijani, zlate pogačice in dišeči volčin. Pot ni zahtevna, sta le dve strmini, je dobro markirana in prijetna za hojo.
Po eni uri in dvajset minut smo že stali na vrhu Topice oziroma Topitze (
1649 m ). Vodnik Borut nas je vpisal v vpisno knjigo. Zgoraj smo imeli lepe razglede na zasnežene in s soncem obsijane Kamniško- Savinjske Alpe in Karavanke.
Po malici iz nahrbtnikov smo se odpravili na naslednji vrh Ojstro, ki je nekoliko nižji od Topice, je pa pot nanj bolj strma. Najprej se pot enakomerno spušča do sedla, potem pa se strmo vzpenja po skalnatem in pogozdenem pobočju do vrha.
 

Vrh Ojstre oziroma Oistre ( 1577 m ) smo dosegli v uri in pol. Razgledi so bili še lepši, ker je gora bolj razgledna. Z Ojstre smo sestopili po drugi poti in čez uro in pol prišli na Koprivno pod Peco, do obnovljene Peršmanove domačije, ki so jo spremenili v muzej. Pred domačijo stoji spomenik padlim partizanom na Svinški planini- pripadnikom osmih narodnosti. Spomenik je najprej stal v Šentrupertu pri Velikovcu, kjer so ga 53. leta razstrelili. Obnovljenega pa so leta 1983 prepeljali na to lokacijo.

Pohod nam je lepo uspel. Vodnik Borut nas je popeljal na dva vrhova, kjer smo bili vsi prvič. Uživali smo na pohodu in ob lepih razgledih. Zaključek pa smo imeli v Gostišču ob Planšarskem jezeru -Zgornje Jezersko.
Tekst in fotografije: Ivan in Olga Kos
16.5.2012
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe