Prisojnik ali Prisank

Izlet


Planinska sekcija pri DU Litija vsako leto organizira en izlet v visokogorje, ki je po zahtevnosti malo težji. Tokrat, 11. avgusta 2012, smo se odločili za vzpon na Prisojnik, visok 2547 metrov. Ta gora je mogočna in lepa. Ko smo se po vijugasti cesti peljali proti Vršiču, smo na levi strani v rebri skalnatega Prisanka opazovali »Ajdovsko deklico«, ki začudeno strmi v dolino Trente. Peljali smo se tudi mimo znamenite Ruske kapelice katero so postavili v spomin ruskim vojakom leta 1916. Ruski vojni ujetniki so med prvo svetovno vojno gradili cesto na Vršič. Snežni plaz pa je pod seboj zasul več kot 100 vojakov in zato so potem njim v spomin postavili kapelico.

Ker je Vršič kraj , kjer se najde za vsakega pohodnika nekaj, smo se razdelili v več skupin. Bilo nas je 36 pohodnikov. Napoved vremena za visokogorje ni bila najboljša, zato se je morala skupina , ki je nameravala na Prisojnik pohiteti. V Kranjski gori se nam je pridružil naš prijatelj Franc Košir , ki je vodil eno skupino šestih pohodnikov po grebenski poti., ki ni za vrtoglave, Marjan pa devet po Jubilejni poti. Obe poti sta zelo zahtevni. Ostali pohodniki , ki pa niso šli na Prisojnik so se razdelili po skupinah: Slemenova Špica, koče okrog Vršiča in del poti do Prednjega okna. Pri razcepu se ločimo, Frančkova skupina gre po grebenu , Marjanova pa po Jubilejni naprej do Kranjske planine. Sledi večinoma vodoravna pot do Škrbine. Kmalu pot pokaže svoje zobe. S pomočjo skob in jeklenic se skozi grapo povzpnemo do grebenske škrbine. Police Zadnjega Prisojnika so sprva široke, potem pa vse bolj skromnejše. Nekateri prehodi so bili kljub pomoči varoval zelo zahtevni in izpostavljeni. Proti vrhu smo bili že zelo utrujeni, toda trmasti kot smo , vsi osvojimo vrh. Veseli smo bili ko smo zagledali Frančkovo skupino. Po krajšem počitku, malici in skupinski fotografiji, se obe skupini vračata po južni poti proti Vršiču. Tudi ta pot ni bila enostavna. Kljub temu, da ni bilo jeklenic, je pa bila krušljiva grapa do travnatega pobočja.

Vseh 15 pohodnikov je srečno prispelo do avtobusa, kjer nas je že težko čakala ostala skupina, saj nas je gora zadrževala v svojem objemu celih 8 ur.
Med pohodniki, ki so osvojili Prisojnik so bili trije stari nad 70 let. Njim še posebej iskrene čestitke. Frančkova skupina je hodila 7,30 ur, Marjanova pa 8,30. Ko smo se peljali z Vršiča po serpentinasti cesti proti Kranjski gori, smo se še zadnjič ozrli proti Prisojniku, Zvoniku.

Ta dan je 5 pohodnikov praznovalo rojstni dan. Ker pa po zakonu šofer toliko časa ne sme biti na poti, smo praznovali kar na avtobusu.

17.8.2012
Zapisala: T.Jug

Foto: Nada Jančar
 

© 2010-2015 Društvo upokojencev Litija | Ureja Martina Kralj, oblikovanje in postavitev Adi Slabe